Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Rata de contagiozitate a crescut: Cât de mult riscăm acum să ne infectăm cu COVID-19

© Sputnik / Anatolii KiriakТест на коронавирус
Тест на коронавирус  - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a prezentat date statistice care arată că în prezent este și mai probabil să ne îmbolnăvim de COVID-19.

CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Șeful ANSP susține că săptămâna trecută s-a înregistrat o sporire cu 29% a numărului de cazuri noi de COVID-19, comparativ cu săptămâna a 23-a de la declanșarea epidemiei.

Медициснкий работник   - Sputnik Moldova
Societate
Coronavirus în Moldova: Câte cazuri noi au fost înregistrate într-o zi

„În cifre, asta ar însemna un salt de la 1449 de cazuri la 2040 de cazuri. Astfel, în total, până ieri avem înregistrate 11.740 de cazuri, 406 decese, dar și 6632 de persoane vindecate și peste 4700 de cazuri active de boală. Pe lângă creșterea numărului de cazuri active, vorbim și despre o creștere numerică a numărului de decese. Astfel, noi am ajuns pe parcursul săptămânii la 65 de decese înregistrate. În același timp, avem aproape 1000 de persoane care s-au vindecat”, a declarat șeful ANSP Nicolae Furtună. 

În același timp, Nicolae Furtună afirmă că a crescut rata de contagiozitate, ceea ce înseamnă că infecția se răspândește mai rapid. 

„Un indicator cheie este cel de contagiozitate. În săptămâna a 24-a, rata de contagiozitate a constituit 1,34 la sută. A fost un salt de la 1,18 la sută. Asta înseamnă că o persoană infectată are capacitatea de a infecta 1,34 persoane. Cu cât această rată e mai mare - cu atât mai mult vorbim despre extinderea fără control a infecției”, a remarcat funcționarul.  

Nicolae Furtună a prezentat statistica deceselor din cauza COVID-19 pe categorii de vârste și a subliniat că cele mai vulnerabile rămân persoanele de peste 50 de ani. 

„Îndemnul nostru „stați acasă” rămâne valabil pentru persoanele din grupul de risc și pentru persoanele cu comorbidități. În 382 de cazuri au decedat persoane cu vârste de peste 50 de ani. Sunt cei din grupul de risc, care cel mai des decedează din cauza infecției COVID”, a declarat șeful ANSP. 

  • În 57 de cazuri au decedat din cauza COVID-19 persoane care aveau între 50 și 60 de ani;
  • În 159 de cazuri - persoane care aveau între 60 și 70 de ani;
  • În 123 de cazuri - persoane care aveau între 70 și 80 de ani;
  • În 42 de cazuri - persoane care aveau între 80 și 90 de ani;
  • Într-un caz a decedat o persoană care avea peste 90 de ani. 

Datele statistice arată că 99 la sută dintre cei care au decedat aveau cel puțin încă o afecțiune. 

„ În top se înregistrează patologiile cardiovasculare - la 87 la sută dintre toate cazurile de deces, diabetul zaharat - la 37 la sută dintre cazurile de deces, maladiile renale - la 25%, obezitatea - la aproape o treime și maladiile neurologice - la 34 la sută. Combinația dintre aceste maladii supune riscului foarte mult populația care face infecția COVID-19”, a remarcat șeful ANSP. 

Astăzi în Republica Moldova au fost confirmate 139 de cazuri noi de COVID-19. 

Bilanțul persoanelor infectate a ajuns astfel la 11.879, dar în prezent sunt active doar 4774. Cele mai multe cazuri noi au fost înregistrate în Chișinău - 49 și în stânga Nistrului - 22. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0