Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gata cu organizarea curselor ilegale: Iată ce decizia a luat Parlamentul

© Sputnik / Miroslav RotariStrada Alecu Russo
Strada Alecu Russo - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a votat astăzi un proiect de lege care prevede pedeapsă aspră pentru cei care organizază curse ilegale pe drumurile din țară sau întreceri, dar și pentru cei care participă la aceste activități. Inițiativa a venit din partea Guvernului.

CHIȘINĂU, 18 iun. - Sputnik. Secretarul de stat la Ministerul justiției Radu Foltea a prezentat în fața deputaților un proiect de lege care prevede ca să fie completat Codul Penal cu un articol care descrie o nouă categorie de crime - participarea la curse ilegale pe drumuri publice.

Accident rutier în Capitală - Sputnik Moldova
Societate
Cât va mai sta în arest șoferul care a provocat teribilul accident din Capitală
Pedeapsa cea mai blândă în acest sens prevede o amendă de 650 de unități convenționale (32.500 de lei) sau muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore.
În cazul în care cursele ilegale a provocat daune moderate sănătății anumitor persoane, Codul Penal va prevedea în calitate de pedeapsă o amendă de până la 700 de unități convenționale (35.000 de lei), muncă în folosul comunității de până la 240 de ore sau până la 2 ani de închisoare.
Iar în cazul în care cursele ilegale se vor solda cu moartea cuiva, Codul Penal va prevedea doar pedeapsă cu închisoare - până la 7 ani de privațiune cu anularea permisului de conducere.

”Proiectul de lege a fost elaborat în vederea reglementării desfășurării și organizării curselor ilegale, adică întreceri, concursuri, antrenamente neautorizate pe drumurile publice, preucm și pariciparea conducătorilor auto la acestea. Ele pot provoca vătămări și chiar decese. Este o componentă nouă de infracțiune și rog să susțineți proiectul. În funcție de circumstanțe, instanța va decide pedeapsa”, a declarat Radu Foltea. 

Deputații au susținut proiectul, iar unii au venit și cu alte propuneri. 

Исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Societate
Noi detalii despre teribilul accident din Capitală: Ce riscă șoferul vinovat

”Eu înțeleg că acest proiect de lege a venit ca o replică la accedentul produs în Captală și se presupune că acolo a fost o cursă, dar nu mereu accidentele se eproduc din cauza curselor, ci pentru că unii își permit să treacă la roșu, să depășească viteza. Unii conduc agresiv. De ce nu s-au înăsprit amenzile pentru toate categoriile?”, a întrebatdeputatul PPDA Liviu Vovc. 

”Suntem în proces de examinare a unor inițiative de modificare a Codului Contravențional, care în esență ar include ceea ce menționați, adică acel bloc de modificări care vor fi operate”, a spus Radu Foltea.

”Aici am să-l susțin pe domnul Vovc și vă sugerez să examinați aceste propuneri ca să veniți cu măsuri compelxe, inclusiv până la lipsea dreptului de a conduce pe viață și confiscarea mașinii”, a precizat președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi. 

Fostul ministru de Interne, deputatul PDM Alexandru Jizadan a declarat că cea mai bună soluție pentru a reduce numărul de accidente este instalarea camerelor de supraveghere, pentru că și-au demonstrat eficiența. 

”Statistica arată că mortalitatea pe trasee este provocată depășirea vitezei, doi trecerea la roșu și a treia cauză este încălcarea regulilor de către prietoni. Am am observat că acolo unde am instalat camere de supraveghere s-au redus numărul accidentelor. Ar trebui de exclus factorul uman și de instalat aceste camere, căci am făcut un studiu de fizabilitate care a demonstrat că asta va duce automat la excluderea la rata accidentelor rutiere”, a declarat Alexandru Jizdan.

Proiectul a fost votat de deputați în prima lectură. Inițiativa urmează să fie votată în lectura a adoua după ce vor fi introduse unele amendamente. La sfârșitul lunii mai în Capitală s-a produs un grav accident rutier, în urma căruia au decedat doi oameni. Acesta a fost provocat de șoferul unui Audi, care a mers pe roșu cu viteză excesivă și a intrat într-un taxi. Accidentul a avut o mare rezonanță în societate. 

Președintele Igor Dodom a îndemnat conducerea Ministerului de Interne să investigheze minuțios tragedia și să-i pedepsească pe cei vinovați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0