CHIȘINĂU, 17 mai – Sputnik. Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a explicat în cadrul emisiunii ”Contrapunct” la Sputnik Moldova din ce surse asigură statul cheltuielile bugetare curente și de unde contează să obțină finanțare suplimentară.
”În condiții normale, 94% din cheltuielile statului sunt acoperite din resursele proprii – din veniturile pe care le acumulăm din impozite, taxe, de la privatizări. Ceilalți bani vin din împrumuturi sau granturi. Anul acesta, bineînțeles, situația este mai diferită pentru că din cauza crizei avem mai puține venituri. Dar veniturile proprii sunt o sursă de finanțare. Doi – împrumuturile de pe intern și de pe extern. Și, aceleași privatizări pe care le avem planificate”, a spus Chicu.
Potrivit premierului, până în prezent, de la 1 ianuarie 2020, în conturile statului au intrat bani exclusiv de la FMI – 20 de milioane de dolari în martie, care a fost ultima tranșă din programul precedent, iar în aprilie – creditul de urgență de 234 de milioane de dolari
Șeful Guvernului a amintit că creditul rusesc a fost inclus în buget, la rectificarea acestuia pe 23 aprilie, ca sursă de finanțare a deficitului bugetar. Peste câteva zile, în urma adresării unor deputați, Curtea Constituțională a declarat acest acord neconstituțional.
”De aceea acum trebuie să ne gândim de unde să găsim banii ca să putem finanța acele cheltuieli. Este o problemă cu creditul rusesc. Faptul că el este inclus în buget nu înseamnă că banii aceștia sunt. Eu sunt sceptic în privința posibilității obținerii acestui credit din partea Federației Ruse mai departe. Nu renunțăm bineînțeles, am declarat acest lucru. Dar aici este necesar să fie și acordul părți rusești pentru a renegocia”, a mai precizat Chicu.
”Noi am îndeplinit toate condițiile. Sperăm că Uniunea Europeană va aloca aceste 30 de milioane. Plus, sunt anunțate acele 100 de milioane de euro, în două tranșe. Continuă discuțiile. Discutăm condițiile pentru care țara își asumă acest credit. Pentru că nu vom accepta orice condiții. Știți care este poziția noastră. Deci asta ar fi încă o sursă de finanțare”, a menționat Chicu.
În ceea ce privește creditarea statului pe piața internă, premierul a menționat că aceste împrumuturi sunt convenabile. Dacă nu ar fi, nu ne-am împrumuta în asemenea parametri, a mai subliniat el.
Scandalul în jurul creditului rusesc
Guvernul condus de Ion Chicu a ajuns la un acord cu Federația Rusă privind contractarea unui împrumut în valoare de 200 de milioane de euro, cu o dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. În data de 7 mai însă, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional respectivul acord de împrumut. Acest lucru s-a întâmplat în urma sesizări depuse de deputații din fracțiunile PAS, DA și din grupul parlamentar Pro Moldova.
Decizia Înaltei Curți de a declara acordul neconstituțional a fost calificată de către viceministrul de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko drept una politizată.
„Rusia a vrut sincer să ajute Moldova, dar, din păcate, politicienii moldoveni pun ambițiile politice mai presus de interesele cetățenilor”, - a declarat Rudenko.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova