De la începutul pandemiei de COVID-19, autoritățile din sănătate au fost constant criticate de către opoziția politică pentru faptul că nu fac față situației. În replică, reprezentanții Ministerului Sănătății și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au explicat că măsurile privind testarea, prevenirea îmbolnăvirii și tratamentul bolnavilor au fost implementate în conformitate cu toate recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Despre acțiunile autorităților am discutat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, cu Stela Gheorghiță, coordonatoare Programe Urgențe în Sănătate Publică, Biroul OMS în Republica Moldova.
- Din perspectiva OMS, cum a gestionat Republica Moldova pandemia până în prezent?
Moldova a primit mai multe recomandări cu privire la organizarea activităților de gestionare a unei stări de urgență în sănătatea publică. În baza recomandărilor, a fost elaborat un plan de răspuns la pandemia COVID-19. Acesta include mai multe componente esențiale, inclusiv supravegherea epidemiologică și depistarea cazurilor de îmbolnăviri, acordarea asistenței medicale, managementul clinic al cazurilor de boală.
- Și cum ne-am descurcat, la aceste capitole?
- De la începutul pandemiei, au fost vehiculate informații, în mediul on-line și unele instituții media, de către politicieni și reprezentanți ai societății civile, potrivit cărora Republica Moldova are cel mai mare număr de îmbolnăviri și decese de COVID-19. Ce arată evaluarea OMS?
- Numărul mare de îmbolnăviri printre lucrătorii medicali în țara noastră a fost o situație inevitabilă sau e vorba de iresponsabilitatea managerilor instituțiilor medicale? Este posibil ca măsurile de protecție împotriva COVID-19 să protejeze 100% lucrătorii medicali ? OMS a anunțat anterior, referindu-se la situația mondială, că cei mai mulți lucrători medicali s-au infectat la locul de muncă – unii pentru că au fost în contact direct cu bolnavii, alții deoarece nu au folosit corect echipamentele de protecție sau nu au avut suficiente echipamente de protecție. Pentru că se fac multe speculații pe acest subiect, explicați, vă rog, care sunt cauzele obiective care stau la baza numărului mare de îmbolnăviri printre lucrătorii medicali, ca urmare a evaluărilor OMS.
- Autoritățile din sănătate au fost mereu acuzate că fac prea puține teste, că trebuie toți testați. În replică, Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au făcut referire la recomandările OMS cu privire la efectuarea testărilor. Să clarificăm: în ce cazuri trebuie făcute testele COVID? Și dacă au procedat corect autoritățile?
OMS recomandă metoda standard de testare în baza definiției de caz suspect, adică a manifestărilor clinice respiratorii și legăturii epidemiologice cu un caz confirmat. Însă pot fi aplicate și strategii suplimentare de testare, ceea ce fac multe state, inclusiv Republica Moldova.
Aceasta este doar o secvență din discuția cu Stela Gheorghiță, coordonatoare Programe Urgențe în Sănătate Publică, Biroul OMS în Republica Moldova. Accesați fișierul audio atașat, pentru a asculta integral interviul.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova