Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Donald Trump i-a înaintat ultimatum Organizației Mondiale a Sănătății

© AP Photo / Alex BrandonDonald Trump
Donald Trump - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul de la Casa Albă i-a adresat un mesaj dur Organizației Mondiale a Sănătății, amenințând că SUA vor renunța la calitatea de membru, în lipsa reformelor.

CHIȘINĂU, 19 mai - Sputnik. Washingtonul va înceta finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății și va decide dacă mai merită să fie membru, în cazul în care în decurs de 30 de zile OMS nu va efectua reforme, se menționează într-o scrisoare semnată de președintele Donald Trump adresată directorului organizației Tedros Adhanom Ghebreyesus, anunță RIA Novosti

Potrivit liderului de la Casa Albă, administrația sa a efectuat o investigație și a ajuns la concluzia că OMS nu a reacționat eficient la pandemia COVID-19. 

„Această verificare a confirmat multe temeri de-ale noastre, care le-am vociferat în ultima lună și a identificat altele la care ar fi trebuit să reacționeze OMS, în special lipsa îngrijorătoare a independenței față de China”, se menționează în scrisoarea lui Trump, care a fost publicată și pe Twitter. 

Potrivit liderului de la Casa Albă, ancheta a demonstrat că OMS a ignorat sistematic mesajele demne de încredere despre răspândirea virusului în Wuhan la începutul lunii decembrie 2019 și chiar mai devreme. În plus, potrivit lui Trump, OMS nu a efectuat verificări independente ale datelor care contraziceau poziția conducerii Chinei. 

Девушки в масках во время открытия магазина после облегчения карантинных мер во Франции  - Sputnik Moldova
OMS avertizează că există posibilitatea ca virusul să nu fie eradicat niciodată

Washingtonul consideră că organizația a știut despre „situația excepțională în domeniul sănătății” încă înainte de 30 decembrie 2019 și nu a anunțat despre asta, cum nu a anunțat nici informația despre transmiterea virusului de la om la om, care i-a fost prezentată de autoritățile taiwaneze.

În scrisoare se menționează că OMS de nenumărate ori a făcut declarații incorecte despre coronavirus și a lăudat autoritățile chineze pentru „transparență”, chiar dacă Beijingul a pedepsit până atunci mai mulți medici pentru declarații despre noua boală. 

De asemenea se atrage atenția că după declararea situației excepționale în legătură cu noul coronavirus organizația nu a insistat să fie trimiși în China experți internaționali, care au ajuns acolo abia peste două săptămâni. 

Mai mult, potrivit lui Trump, OMS a salutat decizia Chinei de a interzice circulația în interiorul țării, dar în același timp a fost împotriva închiderii granițelor SUA pentru chinezi. 

Фотограф в защитной маске, сделанной из бумажного пакета, в Варшаве, Польша - Sputnik Moldova
Avertisment OMS: Riscul revenirii la izolare este foarte real

Trump consideră că numeroși oameni puteau fi salvați, dacă actualul director al Organizației Mondiale a Sănătății ar fi urmat exemplul predecesorului său Gro Harlem Brundtland, care a gestionat eficient focarul de pneumonie SARS în anul 2003. 

„Este clar că erorile voastre sistemice și erorile organizației în procesul de reacționare la pandemie au costat lumea foarte scump”, se menționează în scrisoare. 

În luna aprilie președintele SUA a anunțat despre sistarea finanțării OMS, pe care a învinuit-o de reacționare lentă la focarul de coronavirus și informare întârziată a societății despre infecție. 

Criticile au răsunat pe fundalul situației complicate generate de COVID-19 în SUA, care s-au plasat pe prima poziție în lume după numărul de decese. A fost criticat însă și însuși președintele Trump căruia i s-a incriminat că a introdus prea târziu măsurile necesare pentru a opri răspîndirea infecției. 

În SUA au fost confirmate până în prezent peste 1,5 milioane de cazuri de COVID-19 și peste 90 de mii de decese. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0