Americanii au descoperit „amprenta rusă” în terorismul mondial

© REUTERS / Rodi SaidБоевики в Сирии
Боевики в Сирии - Sputnik Moldova
Abonare
Pe măsură ce alegerile prezidențiale ale SUA se apropie, politicienii americani vin tot mai mult cu inițiative și apeluri împotriva Rusiei și a Chinei.

CHIȘINĂU, 16 iun - SPutnik, Galia Ibraghimova. Republicanii din Congresul SUA au acuzat Rusia că sprijină terorismul. Pentru presupusa sponsorizare a ”Talibanilor”*, a Statului Islamic* și a organizației Hezbollah, parlamentarii au propus înăsprirea sancțiunilor. Dacă președintele SUA, Donald Trump, va sprijini aceste afirmații, lupta comună împotriva terorismului de la Moscova și Washington va fi pusă în pericol. De ce americanii au pus în pericol cea mai fructuoasă sferă de cooperare între cele două țări, aflați din analiza RIA Novisti.

Stăvilirea ambițiilor inamicilor SUA

Заседание Совета руководителей пенитенциарных служб государств – участников СНГ - Sputnik Moldova
CSI va ave o bază comună de date cu suspecții de terorism
”Rusia finanțează terorismul, dar creează imaginea unui partener în lupta împotriva acestuia. Comandantul militar american din Afganistan a acuzat Moscova de furnizarea de arme directe către talibani. În timpul războiului din Siria, Rusia a interacționat direct cu Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice și Hezbollah. În Siria, contingentul rus a luptat în principal împotriva rebelilor susținuți de America. În octombrie 2015, Rusia a lansat atacuri aeriene împotriva rebelilor și i-a ajutat pe militanții Statului Islamic*",  este menționat în raportul ”Consolidarea Americii și combaterea amenințărilor globale”.

Documentul a fost elaborat de cele mai mari fracțiuni republicane din Camera Reprezentanților. Acum, membrii de partid ai președintelui sunt în minoritate, dar anume ei sunt considerați agenții politicii Casei Albe. Acesta este cauza interesului sporit pentru acest raport.

Printre principalele amenințări la adresa securității naționale ale SUA, China ocupă primul loc. Rusia se poziționează pe locul doi.

”Legea (pe care o propun republicanii spre aprobare în Congres. n.red.) impune introducerea unei serii de restricții economice împotriva Rusiei, ca sponsor al terorismului. Este important ca sancțiunile să afecteze bunuri cu dublă destinație și să prevadă ridicarea imunității diplomatice a persoanelor care sprijină organizațiile teroriste. Membrii familiilor victime ale teroriștilor ar trebui să li se permită să depună procese în instanțele americane. Acordarea asistenței economice și vânzarea de arme ar trebui interzise”, explică republicanii.

În plus, autorii raportului reiterează reproșurile anterioare pentru implicarea în alegerile americane și dezinformarea americanilor. Desigur, Moscova se face, de asemenea, vinovată pentru instabilitatea politică din Ucraina și Georgia.

Руки в наручниках - Sputnik Moldova
Rusia
La Sankt Petersburg au fost reținute șase persoane suspectate de terorism

Principala concluzie a congresmenilor: Rusia amenință interesele americane în Siria, Libia, Venezuela și Muntenegru. Prin urmare, sunt necesare sancțiuni.

În ceea ce privește Beijingul, strategii republicani consideră creșterea puterii chineze ca o potențială amenințare pe termen lung. Moscova, însă, le stă în cale chiar în acest moment.

”Rusia și China au ca scop restructurarea sistemului internațional și subminarea credinței oamenilor în democrație", concluzionează autorii documentului.

Lupta împotriva terorismului care unește

Acum, îndelungata cooperare ruso-americană în lupta împotriva terorismului ar putea fi amenințată. În ciuda relațiilor interstatale dificile, Moscova și Washingtonul au respectat întotdeauna o abordare comună în acest domeniu.

Recent, președintele rus a spus că la sfârșitul anului trecut, agențiile de informații americane au informat ofițerii FSB despre militanții SI* care au ajuns la Sankt Petersburg.

"Iată această situație americanii au controlat-o. Apoi au contactat Moscova. Teroriștii au fost reținuți. L-am sunat pe Donald pentru a-i aduce cuvinte de recunoștință pentru că ne-au transmis aceste informații”, a explicat Putin.

Și Rusia a ajutat de mai multe ori. După atacurile din 11 septembrie 2001, Moscova și-a exprimat imediat sprijinul față de Washington. În timpul campaniei antiteroriste NATO în Afganistan, jumătate din totalul încărcăturii non-militare a fost transportat prin Ulianovsk la Kabul. Americanii au folosit în mod activ acest traseu până în 2015.

Российская боевая авиагруппа на аэродроме Хмеймим в Сирии - Sputnik Moldova
Pentru ce-i trebuie Rusiei extinderea bazelor militare în Siria

În Orientul Mijlociu, Statele Unite și Rusia au coordonat lupta împotriva Al Qaeda* și apoi împotriva Statului Islamic*.

În 2013, serviciile speciale ruse i-au sfătuit pe colegii din FBI să-i monitorizeze mai atent pe frații Țarnaev, originari din CSI, locuitori ai SUA. Dar nu au ascultat sfatul. Și în atacul terorist asupra maratonului din Boston, organizat de frații Țarnaev, trei persoane au fost ucise, iar aproximativ trei sute au fost rănite.

În ajunul Jocurilor Olimpice de la Soci, Moscova și Washingtonul au făcut un schimb intens de informații despre persoane și evenimente suspecte.

Colaborarea nu s-a întrerupt nici în timpul pandemiei coronavirusului. ”Continuăm să facem schimb de date cu privire la viitoarele atacuri teroriste pe linia de comunicare dintre omenii legii și serviciilor speciale”, a declarat Oleg Sîromolotov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei.

Stau rău la capitolul istorie

Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг на пресс-конференции перед встречей с министрами обороны стран-союзников 9 февраля 2016 года. - Sputnik Moldova
NATO cere bani în ciuda pandemiei, invocând aceleași false amenințări
”Raportul congresmenilor este de natură consultativă, dar inițiativa de a pedepsi Moscova cu sancțiuni este indicativă”, declară directorul programului Consiliului de Relații Internaționale al Rusiei, Ivan Timofeev, într-un interviu acordat pentru RIA Novosti. ”Problemele politice interne - proteste rasiste, campania electorală - au divizat societatea americană. Republicanii caută o agendă unificatoare. Și există întotdeauna un consens în ceea ce privește amenințarea venită din partea Rusiei, Chinei și Iranului”.

Propunerea de a include Rusia pe lista sponsorilor terorismului a existat încă la sfârșitul anului trecut, ca parte a proiectului de lege „Cu privire la protecția securității americane împotriva agresiunii Kremlinului”, își amintește Timofeev. Pachetul de sancțiuni stipulate a fost numit DASKA, dar până la urmă nu a fost acceptat.

"Casa Albă și Departamentul de Stat au criticat DASKA în decembrie. Executivul american este conștient de faptul că aceste sancțiuni sunt o încercare de a pune Rusia la colț. Cu toate acestea, o astfel de Rusie reprezintă un pericol și mai mare pentru americani, astfel încât proiectul a fost respins. Acum, republicanii au repetat, pur și simplu, multe dintre prevederile DASKA în cadrul acestui raport, dar chiar și principalele sale puncte sunt la fel de marginale”, explică Timofeev.

Potrivit expertului, acuzațiile de sponsorizare a terorismului arată necunoașterea istoriei. "Dacă vom scotoci puțin mai adânc în istorie, vom descoperi că talibanii* sau a Hezbollah nu au fost create de către ruși, ci de americani. Republicanii ar trebui să învețe lecția", remarcă el.

Timofeev consideră că interacțiunea dintre Moscova și Washington în lupta împotriva terorismului va continua. Dar cu cât alegerile sunt mai apropiate, cu atât vor exista inițiative populiste și îndemnuri de a-i pedepsi pe toți cei care nu sunt de acord cu americanii.

* Organizații teroriste interzise în Rusia și în alte țări.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0