Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CSI va ave o bază comună de date cu suspecții de terorism

© Sputnik / Вера ДашкевичЗаседание Совета руководителей пенитенциарных служб государств – участников СНГ
Заседание Совета руководителей пенитенциарных служб государств – участников СНГ - Sputnik Moldova
Abonare
La Minsk a avut loc prima ședință a Consiliului conducătorilor instituțiilor penitenciare din statele membre ale CSI, fondat în 2015.

CHIȘINĂU, 12 mai — Sputnik. Țările CSI au decis să creeze o bază comună cu datele personale ale teroriștilor. Este vorba de persoanele care își ispășesc pedeapsa în penitenciarele din țările membre ale CSI, baza de date urmând să fie creată în decurs de un an. O declarație în acest sens a făcut la Minsk adjunctul directorului Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia, Valeri Maksimenko, înainte de inaugurarea ședinței Consiliului conducătorilor din sistemul penitenciar al țărilor CSI.

„Unul dintre proiectele importante ale Consiliului este crearea unei baze comune de date cu privire la teroriști și extremiști. Pentru ca aceștia, ieșind la libertate, să nu poată trece liber, fără o evidență și un control, granițele țărilor noastre și să desfășoare iarăși activități extremiste", a spus Maksimenko, citat de Sputnik Belarus.

Теракт в Великобритании - Sputnik Moldova
Amenințarea teroristă este mai mare în Europa decât oriunde în lume

Chestiunea colaborării în activitatea antiteroristă se află în prim-planul discuțiilor privind conlucrarea instituțiilor penitenciare din CSI. Situația din Europa s-a schimbat, manifestări ale radicalismului și extremismului fiind înregistrate și în unele țări ale CSI.

„Multe țări s-au confruntat deja cu aceasta. Acum 20 de ani, în Federația Rusă au avut loc evenimentele din Caucaz, care au generat acte de terorism. La moment, cei care le-au comis își ispășesc pedeapsa. Există teroriști și într-un șir de alte state CSI. Cum să interacționăm cu aceștia, ce activități trebuie de desfășurat pentru a putea contracara extremismul, astfel încât aceste persoane să nu mai prezinte un pericol pentru societatea noastră, pentru cetățenii simpli", a punctat Maksimenko.

Rolul respectivei baze comune de date este anume să minimalizeze pericolul. Maksimenko a menționat că fiecare țară își are baza sa de date. Membrii Consiliului preconizează să le comaseze în decurs de un an. Este examinată și chestiunea combaterii terorismului de către instituțiile din sistemul penitenciar împreună cu Centrul antiterorist al CSI, pentru a crea un ”front larg de luptă împotriva acestui inamic”.

Consiliul conducătorilor instituțiilor din sistemul penitenciar din statele membre ale CSI a fost fondat în octombrie 2015. La ora actuală, din componența acestuia fac parte reprezentați ai Armeniei, Belarusului, Kazahstanului, Kârgâzstanului și Rusiei. Acordul cu privire la fondarea Consiliului a fost semnat și de Tadjikistan. În prezent, documentul urmează să fie ratificat.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0