Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pentru cât timp ne salvează ploile din ultimele zile: Ce spun experții

© Sputnik / Rodion ProcaRîul Nistru
Rîul Nistru - Sputnik Moldova
Abonare
Luna iunie i-a bucurat pe oameni, în special, pe agricultori, cu ploi frecvente. Chiar și așa, după seceta din toamna 2019 – primăvara 2020, volumul de apă s-ar putea să fie insuficient pentru a scăpa de secetă vara aceasta.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Ploile din luna iunie au fost binevenite și au un impact major asupra agriculturii, dar și a naturii. Problema secetei, care a fost una acută, acum parțial este rezolvată. De această părere este președintele Asociației „Ecotiras”, Ilia Trombițchi.

„Pădurile acumulează apă și rezolvă problema secetei cel puțin pentru o lună înainte”, a menționat Ilia Trombițchi.

Potrivit lui și în bazinele acvatice situația s-a ameliorat. Chiar și așa, este nevoie de încă mai multe precipitații pentru a redresa situația. Expertul în ecologie spune că cea mai mare problemă, care duce la un grad înalt de secetă, este lipsa pădurilor, care acumulează și păstrează apa din sol.

Ploaie de primăvară - Sputnik Moldova
Societate
Plouă torențial în Chișinău și în întreaga țară - Video

„În Republica Moldova, trei pătrimi din întreg teritoriul țării constituie terenurile arabile, ceea ce nu este benefic nici din punct de vedere geografic, nici de dezvoltare. Depășim orice țară a Uniunii Europene la acest capitol. Iată de ce noi pierdem apele foarte repede”, a precizat președintele Ecotiras.

Acesta spune că problema trebuie să fie analizată de către autorități și o parte a terenurilor arabile să fie împădurite. El afirmă că acest lucru s-ar putea întâmpla cândva, dar noi nu mai avem timp de așteptat, ci trebuie să acționăm.

„Chiar dacă oamenii ar vrea să planteze copaci pe terenurile arabile, ei nu au dreptul. Pentru aceasta este nevoie de decizia Guvernului”, a mai spus Trombițchi.  

El spune că în momentul de față Republica Moldova este împădurită în proporție de aproximativ 11%, iar noi avem necesitatea ca pădurile să acopere cel puțin 30% din teritoriul țării. Mai mult, expertul spune că, din terenurile arabile existente, o bună parte nu sunt utilizate corect, ceea ce duce iar la agravarea stării hidrologice.

Елена Зубкова  - Sputnik Moldova
Mediul academic, despre intenția Kievului de a construi șase hidrocentrale pe Nistru

O caracteristică hidrologică a râurilor Prut și Nistru, până la 26 iunie, ne-a prezentat șeful Centrului Prognoze Hidrologice, Valentina Cereș.

Aceasta a declarat pentru Sputnik Moldova că nivelul apei din cele două cele mai mari râuri din Moldova, Prut și Nistru, depinde de nivelul din bazinele râurilor din Ucraina, de acolo de unde își au începutul. În legătură cu precipitațiile puternice și chiar foarte puternice în cursul superior al râului Nistru s-a format o viitură pluvială. Astfel, a crescut și nivelul apei, dar și a debitului. Debitul Nistrului în momentul de față constituie aproape o mie de metri cubi într-o secundă. Odată cu mărirea deversării de la lacul de acumulare de la Dnestrovsk, Ucraina, Centrul Hidrologic planifică în perioada 15-19 iunie, de la satul Naslavcea până la orașul Dubăsari, o creștere a nivelului apei în râul Nistru cu 1,2 – 2 metri. Valentina Cereș spune că pericol de inundații nu este, iar apa se va scurge în limitele albiei minore. Lucrurile s-ar putea schimba în cazul în care precipitațiile în Ucraina nu vor conteni și va fi mărit volumul de deversare din lacul de acumulare de la Dnestrovsk.

Ce ține de râul Prut, a fost emisă o avertizare cod galben de inundații în perioada 15-19 iunie.

„Avertizăm o creștere a nivelului apei în râul Prut pe sectorul satul Criva – orașul Costești Stânca, lacul de acumulare Costești Stânca, cu doi și chiar trei metri. Izolat va avea loc ieșirea apei în lunca râului în raioanele Briceni și Edineț. Ieșirea Prutului din albie nu va afecta gospodăriile oamenilor”, a menționat Valentina Cereș.

Aceasta mai spune că a fost luată o decizie de a mări cantitatea de deversare până la 180 de metri cubi pe secundă. Astfel de la orașul Costești Stânca până la Ungheni nivelul apei va crește cu 0,5 – 1,5 metri, iar de la Ungheni până în localitatea Brânza se va atesta o creștere de 1,4 – 2,5 metri. Și în acest caz, pericol de inundații nu este. Creșterea nivelului apei, cu datele din acest moment, sunt prognozate de astăzi până la 26 iunie.

Zona RAMSAR „Nistrul de Jos” - Sputnik Moldova
Societate
„Nistrul de Jos” – „neputincios” în fața oamenilor

Ce ține de râurile mici, ploile torențiale nu vor contribui la creșterea nivelului apei în acestea, dar vor provoca inundații din cauza scurgerilor de pantă.

„Aceste indundații sunt rezultat al reliefului. Cade o cantitate foarte mare de precipitații pe o arie restrânsă. Precipitațiile nu reușesc să se infiltreze în pământ, se scurg pe pante în jos și provoacă inundații și înămolire. Acest fenoment nu poate fi fi prevenit, poate fi doar prognozat”, a conchis șefa Centrului Prognoze Hidrologice, Valentina Cereș.

Luna iunie se caracterizează ca una dintre lunile anului când se produc viituri pluviale frecvente pentru râurile şi cursurile de apă ale țării. Numărul viiturilor pluviale în această lună se măreşte de la 50% până la 200% în comparaţie cu luna mai.

Șeful Direcției de Prognoze Meteorologice a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca, a comunicat pentru Sputnik Moldova că cel puțin până în data de 22 iunie vremea instabilă se va menține pe întreg teritoriul țării. Roșca mai spune că luna iunie se caracterizează prin instabilitate atmosferică, astfel ploi torențiale cu intensificări de vânt ar putea să cadă chiar și până la sfârșitul lunie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0