Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mediul academic, despre intenția Kievului de a construi șase hidrocentrale pe Nistru

© Sputnik / Miroslav RotariЕлена Зубкова
Елена Зубкова  - Sputnik Moldova
Abonare
Semnal de alarmă: Ce se va întâmpla cu râul Nistru după construcția a încă șase hidrocentrale.
Mediul academic, despre intenția Kievului de a construi șase hidrocentrale pe Nistru

Construcția a încă șase hidrocentrale pe râul Nistru va înrăutăți și mai mult situația fluviului care și așa se confruntă cu mari problemele.

Declarația îi aparține șefei laboratorului Institutului Zoologic al Academiei de Știinţe, Elena Zubcov, și a fost făcută la Radio Sputnik Moldova.

”Câțiva ani în urmă noi vorbeam mai mult despre poluarea apei, ca astăzi să vorbim despre lipsa apei. Cea mai mare problemă este că nu avem apă la nivelul potrivit și la viteza potrivită. Barajele nu poluează, ele distrug funcționarea râului ca atare. Două ore vine apa, după care se stopează și iarăși două ore merge apa, după care se stopează. Acum, aceasta este cea mai mare bubă a noastră, doar că despre asta nu se vorbește”, spune Elena Zubcov, șef laboratorul Institutului Zoologic al Academiei de Știinţe.

Elena Zubco este aproape sigură că Kievul nu va renunța la construcția celor șase hidrocentrale, iar decizia de a sista lucrările de construcție este temporară.

Днестр  - Sputnik Moldova
Ce se va întâmpla cu Moldova când Nistru va rămâne fără apă

„A fost un „fake” ca să ne liniștim puțin. Cum sistezi, dacă tu în timpul acesta dai comandă la instituțiile de cercetare să dea argumentare pozitivă și să spună că nu vor fi efecte negative?  Eu nu cred că ei vor renunța la acest proiect, deoarece acest domeniu le aduce venituri considerabile”, adaugă Elena Zubco.

Amintim că, în anul 2016, Ucraina și-a anunțat intenția de a construi încă șase hidrocentrale pe râul Nistru. În primăvara acestui an, în cadrul Comisiei moldo-ucrainene privind protecția și utilizarea durabilă a bazinului fluviului Nistru, care s-a desfășurat în perioada 4-5 aprilie la Kiev, reprezentanții Ucrainei au anunțat că lucrările de construcție a celor șase hidrocentrale pe râul Nistru vor fi sistate până la efectuarea unui studiu privind impactul acestora asupra mediului.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0