Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Oamenii sunt îndemnați să doneze sânge: Unde și când o pot face

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaДень донора крови
День донора крови - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii sunt îndemnați de reprezentanții Ministerului Sănătății să doneze sânge cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik. Donează sânge pentru o lume sănătoasă. Acesta este mesajul din acest an în contextul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, care este marcată în data de 14 iunie.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, desfășoară o campanie de donare națională, oamenii fiind încurajați să salveze vieți prin donarea activă de sânge și componente sanguine. Punctele de recoltare vor activa în toată țara până în data de 26 iunie.

Емкость с антигеном с меткой в лаборатории  - Sputnik Moldova
Care este cea mai predispusă grupa de sânge la COVID-19 - iată ce spune un biolog

În semn de apreciere și recunoștință, Ministerul Sănătății și Protecției Sociale le va oferi 100 de diplome donatorilor de plasmă convalescentă, utilizată în tratamentul pacienților infectați cu COVID-19 în stare gravă și extrem de gravă.

Până în prezent, 43 de persoane s-au vindecat, inclusiv datorită tratamentului cu plasmă convalescentă, la Institutul de Medicină Urgentă și Spitalul Clinic Republican.

În plus, Guvernul le va oferi 3 diplome donatorilor voluntari și sistematici emeriți: Nataliei Garaba din raionul Căușeni, care de 14 ani participă la acțiunile de donare a sângelui, lui Ion Crăciun din municipiul Chișinău, care de 11 ani donează sânge sistematic, și Irinei Gafurova din raionul Căușeni, care de 11 ani donează sânge voluntar.

Sângele este esențial atât pentru tratament, cât și pentru îngrijiri medicale de urgență. Este utilizat pentru a prelungi și îmbunătăți viața pacienților care suferă de boli incurabile și pentru proceduri medicale și chirurgicale complexe. În plus, sângele este utilizat pentru a trata răniții în situații de urgență precum dezastre naturale, accidente, conflicte armate și ajută la salvarea vieții mamelor și nou-născuților.

Svetlana Cebotari - Sputnik Moldova
Moldova va importa și exporta sânge: Cum decurg pregătirile pentru acest proces

În ţară sunt efectuate anual 80.000 de donări de sânge, dintre care 70 la sută sunt efectuate de voluntari. Potrivit autorităţilor, cantitatea de sânge recoltată acoperă necesarul pentru 130.000 de transfuzii. 

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este marcată în fiecare an pe 14 iunie la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a sublinia importanța sângelui donat în salvarea unei vieți. Totodată, este un prilej de le a mulțumi donatorilor voluntari pentru gestul lor și a încuraja donarea activă de sânge în rândul populației.

De la începutul campaniei, din 25 mai și până în prezent, 3200 de persoane au participat la acțiunile de donare organizate de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.  

În contextul marcării Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, în zilele de 12, 13 și 14 iunie vor fi organizate activități de donare voluntară a sângelui în regim special în orașul Chișinău pe strada Academiei 11 și în orașul Bălti pe strada Decebal 113. Programul îl puteți consulta aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0