Exportul și importul sângelui și produselor sangvine sunt prevăzute în ”Programul național de securitate transfuzională și autoasigurare a țării cu produse sangvine 2017-2021”. Procedura va fi demarată abia după ce experți europeni din domeniul sănătății vor evalua amplu, timp de mai multe zile, activitatea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui”.
”Suntem deja pregătiți. În 2021, specialiștii din cadrul Departamentului de calitate în domeniul sănătății, de pe lângă Consiliul Europei, vor evalua amplu toate etapele din cadrul proceselor de donare, procesare, testare și stocare a sângelui și produselor sangvine. Suntem pregătiți pentru acest exercițiu”, a relatat Svetlana Cebotari.
O vizită de documentare a experților europeni în acest scop a fost efectuată în luna ianuarie a acestui an. Svetlana Cebotari a declarat în cadrul emisiunii ”Atitudini” că oficialii au rămas impresionați de calitatea asistenței hemotransfuzionale asigurată de Centrul național de Transfuzie a Sângelui.
”Centrul Național de Transfuzie a sângelui a fost vizitat de directorul Directoratului de calitate din cadrul Consiliului Europei și doi șefi de subdiviziuni. Afirm cu mândrie că au rămas impresionați de tehnologiile de care dispunem și respectarea standardelor europene în desfășurarea proceselor de donare, procesare, testare și stocare a sângelui și produselor sangvine. Oficialii ne-au spus că sunt mândri că țara noastră a ales să aplice standardele europene în domeniul transfuziilor sangvine”, a menționat Svetlana Cebotari.
Centrul Național de Transfuzie a Sângelui recoltează, anual, în fiecare an, peste 35 de tone de sânge.