Ce s-a întâmplat cu economia Moldovei de la Suveranitate încoace

Abonare
În ajunul împlinirii a 30 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate, Sputnik Moldova a efectuat o analiză a indicatorilor macroeconomici, pentru a avea un tablou clar al evoluției țării noastre.

Pe 23 iunie 1990, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a adoptat Declarația de Suveranitate. Acest moment istoric a fost un început în lupta pentru eliberarea națională. 

Prin Declarația de Suveranitate s-a recunoscut supremaţia legilor R.S.S. Moldova asupra celor unionale. O altă prevedere importantă stipulează că „pământul, subsolul, apele, pădurile şi alte resurse naturale aflate pe teritoriul R.S.S. Moldova, precum şi întregul potenţial economic, financiar, tehnico-ştiinţific, valorile patrimoniului naţional” sunt declarate „proprietatea exclusivă necondiţionată a R.S.S. Moldova”. 

Ana Groza - Sputnik Moldova
Cum se relansează economia Moldovei după trei luni de pandemie: Cine pierde, cine câștigă

În euforia de acum 30 de ani mulți au crezut că din acel moment țara va înflori, întrucât vom deveni stăpâni la noi acasă. 

Totuși, la începutul anilor 90 economia Moldovei s-a prăbușit. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor a scăzut de la 1092 de dolari în 1990 la 483 de dolari în 1994, când s-a înregistrat un declin pronunțat. Și mai grav a fost în 1999, când PIB-ul per capita a constituit doar 333 de dolari. Cu alte cuvinte, în primul deceniu de democrație economia Moldovei a scăzut cu aproape 70%. 

Această evoluție a determinat o scădere a Produsului Intern Brut de la 4,8 miliarde în 1990 la aproximativ 2 miliarde în 1994, iar minimul a fost atins în 1999, când PIB-ul a constituit doar 1,4 miliarde. 

A fost dificil și în primii ani din al treilea mileniu, însă treptat lucrurile au început să se redreseze. În 2010, PIB-ul Modovei a fost de 7 miliarde de dolari SUA, iar în 2019 acest indicator a ajuns la aproape 12 miliarde. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0