Pe 23 iunie 1990, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a adoptat Declarația de Suveranitate. Acest moment istoric a fost un început în lupta pentru eliberarea națională.
Prin Declarația de Suveranitate s-a recunoscut supremaţia legilor R.S.S. Moldova asupra celor unionale. O altă prevedere importantă stipulează că „pământul, subsolul, apele, pădurile şi alte resurse naturale aflate pe teritoriul R.S.S. Moldova, precum şi întregul potenţial economic, financiar, tehnico-ştiinţific, valorile patrimoniului naţional” sunt declarate „proprietatea exclusivă necondiţionată a R.S.S. Moldova”.
În euforia de acum 30 de ani mulți au crezut că din acel moment țara va înflori, întrucât vom deveni stăpâni la noi acasă.
Totuși, la începutul anilor 90 economia Moldovei s-a prăbușit. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor a scăzut de la 1092 de dolari în 1990 la 483 de dolari în 1994, când s-a înregistrat un declin pronunțat. Și mai grav a fost în 1999, când PIB-ul per capita a constituit doar 333 de dolari. Cu alte cuvinte, în primul deceniu de democrație economia Moldovei a scăzut cu aproape 70%.
Această evoluție a determinat o scădere a Produsului Intern Brut de la 4,8 miliarde în 1990 la aproximativ 2 miliarde în 1994, iar minimul a fost atins în 1999, când PIB-ul a constituit doar 1,4 miliarde.
A fost dificil și în primii ani din al treilea mileniu, însă treptat lucrurile au început să se redreseze. În 2010, PIB-ul Modovei a fost de 7 miliarde de dolari SUA, iar în 2019 acest indicator a ajuns la aproape 12 miliarde.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova