Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vom avea sau nu un al doilea val de pandemie: Declarația unui virusolog italian - detalii

CC0 / Pixabay / geralt / Coronavirus (image d'illustration)
Coronavirus (image d'illustration) - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit ultimelor cercetări științifice, virusul COVID-19 își pierde din virulență. Un cunoscut virusolog italian spune dacă vom avea sau nu un nou val de pandemie.

CHIȘINĂU, 11 iun - Sputnik, Serghei Starțev. Potrivit unor studii științifice recente, coronavirusul își pierde din virulență, ceea ce ne dă speranță că nu va exista un al doilea val de pandemie COVID-19 în toamnă, a declarat pentru RIA Novosti cunoscutul virusolog italian, prorectorul Universității Vita-Salute San Raffaele, Massimo Clementi.

Медицинский работник - Sputnik Moldova
Rusia
Coronavirus în Rusia: numărul cazurilor noi scade a doua zi succesiv

”Încă în luna mai, medicii noștri au observat o scădere progresivă a gravității bolii celor spitalizați cu coronavirus. Nu a fost doar o reducere a numărului de pacienți, ci și o reducere a numărului de pacienți care au avut nevoie de tratament în unitatea de terapie intensivă, în special, legată de pneumonie. În același timp, numărul persoanelor infectate care ar putea fi tratate acasă a crescut", a declarat profesorul.

Potrivit lui Clementi, o schimbare atât de radicală a tabloului clinic necesita o explicație științifică, lucru pe care l-au și făcut angajații laboratorului de microbiologie și virusologie al celei mai mari instituții medicale private din Italia - Spitalul San Raffaele.

”Am efectuat un mic studiu în care am comparat 100 de pacienți internați în spital în perioada 1-15 martie și 100 de pacienți internați în a doua jumătate a lunii mai. S-a dovedit că încărcătura virală (o măsură a gravității unei infecții virale, care este calculată prin evaluarea numărului de particule virale într-un anumit volum de lichid biologic - Ed.) în stadiul inițial al epidemiei a fost semnificativă, de zece ori mai mare decât la sfârșitul lunii mai. Acest rezultat este foarte important”, a subliniat omul de știință.

Clementi consideră că o îmbunătățire a tabloului clinic, însoțită de o scădere clară a încărcăturii virale, presupune probabil că virusul își pierde din virulență. "Până în prezent, nu putem spune acest lucru cu certitudine, dar cel mai probabil este anume așa", a declarat el.

Potrivit cercetătorului, concluzia despre atenuarea virusului este confirmată de datele provenite dintr-o serie de țări aflate în diferite stadii ale epidemiei. El a vorbit și despre un studiu recent realizat de un grup de oameni de știință din Londra, care a studiat diverse secvențe ale genomului virusului ce au fost identificate anterior în China, Europa și Statele Unite, analizându-le în diferite stadii ale pandemiei.

"Drept urmare, colegii britanici au descoperit că există anumite zone ale genomului virusului unde apar mutații. Acesta este un fenomen numit homoplazie. Acest lucru înseamnă că virusul este foarte plastic și se adaptează corpului uman prin diverse mutații", a spus microbiologul.

Clementi consideră aceste date o veste bună, ținând cont de perspectivele evoluției pandemiei. ”Procesul descris mai sus are loc în toate țările, indiferent de locația geografică și stadiul epidemiei. Oriunde evoluția virusului merge în aceeași direcție, undeva mai repede, undeva mai lent. Probabil ca acest proces va reduce din potențialul patogen al virusului, îi va reduce virulența, așa cum s-a întâmplat de multe ori anterior. Treptat, virusul devine mai puțin agresiv, se adaptează și slăbește”, a concluzionat profesorul.

Спецодежда медицинского работника - Sputnik Moldova
Societate
Coronavirus în Moldova: Veste bună - niciun deces de ieri până astăzi

El a sugerat că foarte curând noul virus va slăbi atât de mult încât „la fel ca și alte coronavirusuri va provoca numai boli respiratorii banale la om”.

Întrebat despre probabilitatea unui al doilea val pandemic în toamnă, Clementi și-a exprimat speranța că acest lucru nu se va întâmpla. În cazul în care credem că virusul va deveni treptat mai puțin virulent, atunci nu se va mai repeta situația care a apărut în această iarnă”, a declarat sursa pentru RIA Novosti.

Pe 11 martie, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat despre un focar al unei noi infecții cu coronavirus drept pandemie COVID-19. Conform ultimelor date ale OMS, în lume au fost identificate peste șapte milioane de cazuri de infecție, iar peste 404 mii de persoane au murit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0