CHIȘINĂU, 11 iun - Sputnik. Ministerul Economiei al Republicii Moldova ne pune în fața faptului împlinit și anunță că tehnologia 5G va fi implementată în două etape în țara noastră. Astfel, prima etapă va fi 2020-2022, în care urmează a fi consolidată rețeaua existentă de antene 4G, și o a doua etapă - 2023-2025 când vor fi organizate licitații pentru frecvențele 5G la care vor participa investitorii, precum și dezvoltarea rețelelor 5G.
Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Economiei, Vitalie Tarlev, în Republica Moldova nu există deocamdată antene 5G.
”Acestea sunt în planul operatorilor și în planul autorităților. Din partea autorităților, noi trebuie să punem cadrul de politici și resursa de spectru. Operatorii analizează capacitatea pieței de a absorbi aceste servicii, după care vor veni cu investiții, dezvoltare de rețele și oferta de pachete pentru utilizatorul final”, a declarat Tarlev, în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi.
În data de 10 iunie, Ministerul Economiei și Infrastructurii a consultat furnizorii de comunicații electronice mobile și instituțiile de sănătate publică privind implementarea tehnologiei 5G.
”Ministerul a cooptat expertiză internațională din cadrul Uniunii Internaționale pentru Telecomunicații (UIT)(o agenție specializată a ONU - n.red), în special biroul Europa, și a fost cooptată expertiză internațională din unul dintre cele mai dezvoltate state din lume în domeniul tehnologiilor 5G. Respectiv, grupul constituit din experții Ministerului și asistați de expertiza internațională practic a definitivat acest program”, a declarat secretarul de stat.
Potrivit lui Tarlev, lucrul asupra implementării tehnologiei 5G la nivel de experți a demarat în luna decembrie. De asemenea, acesta a subliniat că Programul de gestiune a spectrului de frecvențe radio expiră în acest an și investitorii sunt interesați care sunt prioritățile guvernului în această direcție.
Aspecte de securitate din perspectiva sănătății publice
Potrivit MEI, normele existente în acest domeniu în Moldova sunt unele dintre cele mai restrictive la nivel global.
”Nivelul maxim admisibil al densității și intensității fluxului energiei electromagnetice asupra persoanei în Republica Moldova este de 10 milivați pe centimetru pătrat, adică de 8 ori mai scăzut decât în multe state industrializate și mult mai scăzut ca norma europeană”, a declarat Tarlev, precizând că operatorii ar fi vrut o marjă mai permisivă în privința acestor limite de expunere.
Cine sunt cei mai expuși riscului
”Acolo normele sunt suficient de stricte. Pentru societate, normele sunt și mai stricte. Vreau să remarc că o anumită resursă din spectrul radio discutat, inclusiv pentru tehnologia 5G, sunt utilizate în Republica Moldova de peste 50 de ani. Este vorba de banda de frecvență de 700 MHz. În această perioadă nu a fost demonstrat clinic că are un impact direct, în afară de faptul dacă cetățeanul nu stă nemijlocit pe acest pilon de emisie și dacă cetățeanul se expune mai mult de o anumită limită de timp”, a declarat Tarlev.
Tehnologia 5G pe timp de pandemie
În cadrul audierilor, ministrul Economiei, Sergiu Răilean, a declarat că în această perioadă de criză pandemică a devenit și mai evidentă necesitatea unor servicii de comunicații moderne și fiabile, la capacități tot mai avansate.
”Rețelele de comunicații electronice cu sau fără de fir, sunt vitale pentru o economie modernă, serviciile electronice și Internetul au devenit parte indispensabilă a vieții noastre cotidiene, iar criza pandemică doar a accentuat necesitatea în servicii de comunicații moderne și fiabile, la capacități tot mai avansate”, a menționat Răilean.
Aspecte economice ale tehnologiei 5G
Secretarului de stat Vitalie Tarlev face referire la niște studii recente care ar demonstra că ”doar existența acestor rețele poate influența PIB-ul într-un stat dezvoltat de la 2 până la 9%. Existența acestor rețele de următoarea generație 5G presupune că vor fi posibil prestarea de noi servicii precum ar fi medicina online. Tehnologia presupune că automobilele se vor putea deplasa autonom deoarece, practic instant, la orice distanță pe glob, ele vor putea comunica cu cu serverul, vor putea reacționa la culorile semaforului la schimbarea situației pe drum”.
Tarlev a oferit un exemplu de aplicare a tehnologiei 5G în zonele industriale din Europa.
”Spre exemplu, în zonele industriale de nivel european, implementarea 5G la scară industrială a fost utilizată în zone nocive cum ar fi entități care au producție chimică, unde a fost redus numărul cetățenilor și au fost instalate echipamente la distanță, prin sloturi de 5G, în anumite zone industriale practic a fost eliminat factorul uman. 5G are o destinație mai mult industrială și va fi utilizată la scară largă pentru economia de mâine”, a declarat Tarlev, precizând că ”Republica Moldova nu-și poate permite luxul să ignore avantajele acestei tehnologii și că ”Republica Moldova va pregăti și va crea condiții competitive pentru comunitatea operatorilor de comunicații mobile
Despre 5G și informații ”năstrușnice”
Secretarul de stat Vitalie Tarlev a ținut să dea o lecție celor care consideră că tehnologia 5G este totuși una periculoasă și i-a îndemnat să țină cont de opiniile exprimate de comunitatea științifică, dar și de comunitatea de business.
”Important este să se facă diferență între speculație și persoane frustrate care nu au atenție publică și apelează la tot felul de idei năstrușnice și să puneți de cealaltă parte concluziile comunității științifice, atât de inginerie cât și medicină. Să luați în considerare concluziile pe care le expune comunitatea de business despre avantajele și beneficiile evoluției tehnologice”, a conchis Tarlev precizând că tehnologiile devin mai eficiente, mai econome și cu un impact mai profund asupra vieții noastre cotidiene.
Precizarea vine în contextul protestelor din întreaga lume care au loc împotriva implementării tehnologiei 5G. Mai mult, ziua de 25 ianuarie 2020 a devenit prima Zi Mondială de proteste împotriva tehnologiei 5G. Până în prezent, apelul 5G Space Appeal împotriva introducerii acestei tehnologii a acumulat peste 3.300 de pagini de semnături şi va fi transmisă către mai multe guverne din lume, potrivit globalresearch.ca.
Anterior, Guvernul anunța, încă în ianuarie 2019, despre intențiile gigantului chinez ZTE de a investi în implementarea tehnologiei 5G în Republica Moldova. Atunci, premierul Pavel Filip declara că ”o să aveți suportul necesar și toată deschiderea din partea echipei guvernamentale. Dacă o să depunem cu toții efort, vom vedea extinderea și dezvoltarea companiei ZTE în țara noastră”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova