Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fonduri de pensii facultative: Când vom beneficia de acest sistem

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaРуки пенсионерки.
Руки пенсионерки. - Sputnik Moldova
Abonare
Un proiect de lege cu privire la sistemul fondurilor de pensii consultative a fost examinat astăzi în cadrul ședinței Guvernului.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Proiectul de lege privind fondurile de pensii facultative a fost aprobat de Cabinetul de Miniștri și trimis spre examinare Parlamentului. Prezenta lege stabilește cadrul legal privind constituirea și funcționarea fondurilor de pensii facultative, ca parte a sistemului de asigurări cu pensii facultative, pe baza economiilor capitalizate individuale, stabileşte cerinţele faţă de organizarea, licențierea şi activitățile desfășurate de administratori, norme privind depozitarii fondurilor de pensii facultative, precum și competențele de supraveghere a acestor entități de către Comisia Națională a Pieței Financiare.

Почта Молдовы - Sputnik Moldova
Societate
Important pentru beneficiarii de pensii: Cum sunt efectuate plățile în această lună

Fondul de pensii se înființează de către administrator în baza contractului de societate civilă întocmit în formă scrisă, la care participantul devine parte după semnarea contractului individual de aderare și virare a contribuției.

Un fond de pensii trebuie să întrunească minimum 15 participanți.

Denumirea fondului de pensii va conţine sintagma „Fond de pensii facultative” sau „Fond de pensii ocupaţionale”, după caz. Denumirea fondului de pensii nu trebuie să inducă în eroare participanţii, potenţialii participanţi sau alte persoane.

Spre deosebire de pensiile private obligatorii, sistemul pensiilor facultative nu limitează participarea persoanelor în funcţie de vârstă sau mărimea contribuţiei. Salariații pot contribui voluntar în fondul la care aleg să adere, iar angajatorul poate propune acestora un plan de pensii facultative, achitând contribuțiile.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Societate
Chicu: Salariile, pensiile și indemnizațiile vor fi achitate la timp

Contribuţia poate fi divizată între salariat şi angajator. Autorul proiectului – Ministerul Finanțelor – spune că pensia facultativă poate reprezenta „un instrument eficient de motivare a salariaţilor şi de management al resurselor umane, dar şi o soluţie avantajoasă din punct de vedere fiscal – deductibilitatea contribuţiilor defalcate în fondurile de pensii”.

Conform documentului, legea se aplică persoanelor fizice și juridice din Republica Moldova, persoanelor fizice și juridice străine și apatrizilor care prestează servicii ori desfășoară activități aferente creării și gestionării fondurilor de pensii facultative.

Acest proiect transpune parţial Directiva Uniunii Europene privind activitățile și supravegherea instituțiilor pentru furnizarea de pensii ocupaționale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0