Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chicu: Salariile, pensiile și indemnizațiile vor fi achitate la timp

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Subiecte de interes major pentru societate au fost abordate astăzi în cadrul ședinței Consiliului Economic pe lângă prim-ministru.

CHIȘINĂU, 9 iun – Sputnik. Consumul, dar și investițiile din cel de-al doilea trimestru al acestui an s-ar putea diminua cu aproximativ 15,4 de miliarde de lei, iar pe întreg parcursul anului 2020 – cu 27,8 miliarde de lei. Cel puțin aceasta este prognoza Executivului, anunțată în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Economic pe lângă prim-ministru. Totodată, în Uniunea Europeană este prognozată scăderea PIB-ului cu 2%, iar PIB-ul global va scădea cu 3%. În opinia German Economic Team, PIB-ul Republicii Moldova se va reduce cu aproximativ 6,3% în 2020 comparativ cu 2019.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Chicu: Pensiile și salariile vor fi achitate, nu putem lăsa oamenii fără pâine și apă

În cadrul ședinței, care s-a desfășurat în regim on-line, s-a abordat subiectul producerii echipamentelor personale de protecție. În context, Guvernul este dispus să susțină industria producătoare de astfel de echipamente, pentru a aproviziona piața Republicii Moldova cu produse de calitate, conform standardelor internaționale și, după satisfacerea necesităților interne, să le poată exporta.

Totodată, s-a discutat despre ridicarea treptată a restricțiilor, dar și pregătirea pentru reluarea activităților economice în condiții sigure.

„Autoritățile lucrează cu asociațiile la elaborarea procedurilor de activitate pe durata stării de urgență în sănătate publică. Se propune operarea unor modificări la Codul Muncii pentru a permite conservarea locurilor de muncă și prevenirea unor disponibilizări masive”, precizează serviciul de presă al Executivului.

O atenție sporită este îndreptată spre digitizarea serviciilor publice, inclusiv în domeniile sănătate și educație. De asemenea Ion Chicu a anunțat că Executivul se va concentra pe achitarea în termeni a angajamentelor salariale în toate sectoarele publice, precum și pe achitarea pensiilor și a indemnizațiilor. Prim-ministrul a asigurat mediul de afaceri că Guvernul nu va veni cu majorări fiscale și va asigura condiții predictibile de activitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0