Anunțul Madridului: de când se redeschide turismul în Spania

© Pixabay / jarmolukBazilica Sagrada Familia
Bazilica Sagrada Familia - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul de la Madrid a anunțat că nu va începe să-și deschidă granițele pentru turiștii străini înainte de 1 iulie chiar dacă Spania va relaxa și mai mult de la începutul săptămânii viitoare restricțiile menite să oprească răspândirea pandemie.

BRUXELLES, 7 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Ministrul Sănătăţii, Salvador Illa, a anunțat că unele restricţii vor fi relaxate de săptămâna viitoare în Madrid şi Barcelona, acesta fiind cele mai afectate oraşe de pandemie. În cele două mari orașe, care se află încă în faza 1, este permisă deocamdată doar deschiderea teraselor, a magazinelor mici, bibliotecilor şi a hotelurilor fără părţile comune.

Coronavirus în Spania - Sputnik Moldova
Societate
Gest impresionant al Spaniei: 10 zile de doliu național pentru victimele pandemiei
De luni însă, barurile şi restaurantele se deschid și la interior, iar copiii se vor putea juca afară în orice moment al zilei.

Mai dureroasă este pentru Spania problema turismului care aduce venituri importante țării. Astfel, recent, ministrul Turismului, Reyes Maroto, a anunţat redeschiderea graniţelor din 22 iunie. Se pare că s-a grăbit cu anunțul, pentru că ulterior ministerul a revenit asupra declaraţiei.

"De la început nu a existat nicio schimbare în poziţia Guvernului", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Maria Jesus Montero, referindu-se la precedentul anunţ referitor la data de 1 iulie, subliniind astfel că data de 1 iulie rămâne cea stabilită oficial pentru redeschiderea țării către turiștii străini.

Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut. Conform datelor oficiale, numărul vizitatorilor internaţionali în Spania a atins în 2019 nivelul record de 83,7 milioane - al şaptelea an consecutiv de creştere a numărului de turişti.

Президент РФ В. Путин принимает участие в заседании Высшего Евразийского экономического совета - Sputnik Moldova
Relațiile dintre Moldova și UEE: Care sunt perspectivele de cooperare
 Guvernul premierului Pedro Sanchez ar urma să ridice din 21 iunie starea de urgenţă pe teritoriul ţării, ceea ce înseamnă că spaniolii vor putea călători din nou, pe fondul reducerii epidemiei. Turiștii străini însă trebuie să aștepte până la 1 iulie ca să poată merge în Spania, o dată care corespunde de altfel cu deschidere granițelor și pentru alte țări europene și care este și data recomandată și chiar cerută de Comisia Europeană pentru deschiderea frontierelor interne din Uniunea Europeană.

Şi Italia şi-a redeschis miercuri frontierele pentru vizitatorii europeni, în condiţiile în care sectorul turismului este responsabil pentru 13% din Produsul Intern Brut (PIB).

Conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INE), turiştii au cheltuit în Spania doar 11,7 miliarde de euro în perioada ianuarie - aprilie 2020, cu 48% mai puţin decât în primele patru luni din 2019.

Spania, care a impus din 15 martie măsuri de izolare, a avut în primele patru luni din 2020 doar 10,58 milioane de vizitatori, jumătate faţă de numărul turiştilor înregistrat în perioada ianuarie - aprilie 2019.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0