Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Relațiile dintre Moldova și UEE: Care sunt perspectivele de cooperare

© Sputnik / Владислав Воднев / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин принимает участие в заседании Высшего Евразийского экономического совета
Президент РФ В. Путин принимает участие в заседании Высшего Евразийского экономического совета - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentant Plenipotențiar al Guvernului Republicii Moldova în Comisa Economică Eurasiatică, Oxana Greceanîi, a enumerat principalele perspective de cooperare în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice (UEE).

CHIȘINĂU, 5 iun – Sputnik. Moldova are perspective bune de cooperare în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, iar țara noastră are ce oferi țărilor membre ale acestei organizații, a declarat Oxana Greceanîi, Reprezentant Plenipotențiar al Guvernului Republicii Moldova în Comisa Economică Eurasiatică (UEE). Ea a făcut declarația în timpul conferinței video Chișinău-Moscova pe tema „Moldova - UEE: scopuri și obiective”, care a avut loc la centrul de presă Sputnik Moldova.

Reamintim, în 2018, Republica Moldova a obținut statutul de membru observator în Uniunea Economică Eurasiatică.

Gradul de interacțiune

În opinia Oxanei Greceanîi, cooperarea dintre Moldova și Uniunea Eurasiatică este destul de bună.

„Moldova participă ca observator la toate consiliile eurasiatice, la consiliile interguvernamentale, la grupurile de lucru. Datorită acestui fapt, obținem o imagine generală cu privire la procesul de integrare eurasiatică", a spus invitata.

La această etapă, potrivit diplomatei, Moldova nu are acces la toate documentele și deciziile Comisiei Economice Eurasiatice și ale Uniunii Economice Eurasiatice.

„Dar ceea ce ne este disponibil în prezent ne va ajuta să decidem cât de mult suntem gata să mergem mai departe. Adică, experiența țărilor UEE este foarte importantă pentru noi. Având în vedere că Moldova are deja relații foarte bune cu multe state ale acestei organizații, acest fapt ne va ajuta să dezvoltăm legăturile și să le întărim”, a spus Greceanii.

Perspectivele de cooperare în UEE

După cum a menționat Greceanîi, având în vedere că Republica Moldova are o politică destul de echilibrată și o economie deschisă, există premise bune pentru cooperarea în cadrul UEE.

„În ceea ce privește domeniile, este vorba, desigur, despre complexul agroindustrial. În plus, ne interesează proiectele de investiții. În special, crearea de asocieri comune pe teritoriul republicii în diverse domenii”, a precizat diplomata.

Pe viitor, mai sunt posibile proiecte comune în domeniul infrastructurii, transportului, tehnologiilor IT, prelucrării materiilor prime agricole, inclusiv producerea de produse ecologice.

Ce poate exporta Moldova în UEE

Oxana Greceanîi s-a arătat convinsă de faptul că Moldova are ce le oferi țărilor din UEE și CSI.

„Oamenii de afaceri participă activ la diverse expoziții (agricole, de turism etc.) și există mereu cerere. În acest moment, Moldova este gata să furnizeze mere, cireșe, piersici, puieți, vin și multe altele pentru țările UEE. Din păcate, cifra de afaceri nu este pe atât de mare pe cât ne-am dori. Mai ales acum, având în vedere criza provocată de pandemia COVID-19”, a spus Greceanîi.

Moldova este foarte interesată de producerea și prelucrarea produselor agricole și exportul de produse finite, dar nu doar de materii prime, a subliniat diplomata.

Moldova trebuie să fie prietenă cu toată lumea

Întrebată dacă relațiile cu UEE se pot schimba în cazul unei reconfigurări politice în Moldova, Greceanîi și-a exprimat speranța că cooperarea în cadrul vectorului eurasiatic va continua.

„Toate relațiile sunt foarte importante pentru Moldova atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere politic. Orice țară reprezintă o nouă oportunitate pentru antreprenorii noștri. Și nu trebuie să ne dezicem de nimeni. Ar fi greșit să spunem că trebuie să te uiți strict doar la Occident sau doar la Est. Trebuie să fim prieteni cu toți  absolut", a concluzionat diplomata.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a susținut în mod repetat o politică externă echilibrată și relații reciproc avantajoase atât cu Estul, cât și cu Vestul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0