Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gest impresionant al Spaniei: 10 zile de doliu național pentru victimele pandemiei

© AP Photo / Alvaro BarrientosCoronavirus în Spania
Coronavirus în Spania - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul spaniol a decretat de astăzi zece zile de doliu naţional pentru cei aproape 27.000 de morţi din cauza coronavirusului.

BRUXELLES, 27 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Steagurile urmează să fie coborâte în bernă în următoarele zece zile, atât la sediile oficiale, cât şi pe ambarcaţiunile Marinei spaniole, a anunţat Maria Jesus Montero, purtătoare de cuvânt a Guvernului spaniol.

Această perioadă de doliu urmează se încheie printr-o ceremonie naţională condusă de către regele Felipe al VI-lea. Ultimul bilanţ al epidemiei, prezentat luni de autorităţi, anunţa 26.834 de morţi din cauza covid-19 în Spania, ceea ce plasează această țară printre cele mai lovite de pandemie.

Spania vrea totuși redeschiderea granițelor

Tourists reflected in a EU logo - Sputnik Moldova
Europa, mai divizată ca oricând din cauza banilor
La fel ca și Franța, Germania și Italia, Spania vrea totuși redeschiderea frontierelor în interiorul UE și a cerut astăzi celorlalte state ale Uniunii Europene să stabilească reguli comune cu privire la acest demers, restabilind totdată libera circulaţie în spaţiul Schengen.

”Este necesar să cooperăm cu partenerii noştri europeni pentru a defini reguli comune care să ne permită să revenim la o libertate de mişcare pe teritoriul european”, a declarat ministrul spaniol de Externe, Arancha Gonzalez.

În pofida faptului că statele membre UE au stabilit date diferite în vederea redeschiderii frontierelor, apreciază ea, sunt necesare principii şi reguli comune în vederea redeschiderii frontierelor interne ale spaţiului Schengen.

În paralel cu o ridicare treptată a măsurilor de izolare, statele membre UE procedează la o redeschidere a frontierelor în mod dezordonat, la fel cum au procedat și cu închiderea frontierelor, dovedind astfel că Uniunea a cedat în fața crizei și ceea ce a primat a fost interesul național și particular al fiecărei țări.

Italia a cerut ca 15 iunie să fie ziua redeschiderii granițelor interne ale Uniunii, dar mai sunt de așteptat și reacțiile altor state.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0