Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tinerii, atrași de lectură: Ce cărți preferă să citească actuala generație

© Sputnik / Miroslav RotariLidia Kulikovschi
Lidia Kulikovschi - Sputnik Moldova
Abonare
Chiar dacă unii consideră că au trecut vremurile în care cărțile s-au citit cu o sete greu de imaginat, bibliotecara Lidia Kulikocschi, care are o vastă experiență în domeniu, susține că, la fel ca alte generații, tinerii de azi sunt pasionați de lectură.  
Tinerii, atrași de lectură: Ce cărți preferă să citească actuala generație

Cărțile se bucură de popularitate în rândul tinerilor.  De această părere este una dintre cele mai de vază specialiste în biblioteconomie din Republica Moldova, autoare a zece volume (studii monografice, monografii bibliografice ș.a.), care a scris circa 350 de articole de specialitate publicate în reviste, ziare şi culegeri, directorul-adjunct la Biblioteca Municipală "Bogdan Petriceicu Hașdeu", Lidia Kulikocschi.

"Tinerii din ziua de azi citesc mult. Aici nu mă refer doar la programa școlară, care include și unele opere ce nu stârnesc interesul elevilor, ci la cărțile pe care le cauă copiii în bibliotecă sau le procură în librării. Există cumva o concurență – cine și ce cărți a citit, tinerii își împărtășesc impresiile ca nu cumva cineva să rămână în urmă. În special, aceștia sunt interesați de romane și cărți de dezvoltare persoanlă", a remarcat specialistul.

În același timp, Lidia Kulikovschi a menționat că pe lângă faptul că tinerii au posibilitatea de a lectura o carte tipărită pe hârtie, aceștia adesea citesc prin intermediul aplicațiilor mobile – ceea ce la fel contribuie la îmbogățirea vocabularului, dezvoltarea gândirii, imaginației și personalității.

Bibliotecă Библиотека - Sputnik Moldova
Societate
De când putem merge la bibliotecă: Decizia autorităților

"Acest lucru poate fi urmărit chiar și în transportul public. Mă bucură faptul că tinerii citesc oricând simt nevoia și au posibilitatea", a subliniat bibliotecara.

Anterior, Lidia Kulikovschi a declarat în studioul Sputnik Moldova că a obliga copilul să citească cărțile incluse în programa școlară înseamnă să-i "ucizi" interesul pentru lectură. În acest sens, specialistul s-a referit la faptul că elevul trebuie să aleagă și să decidă ce vrea să citească pe parcursul anilor de studii , așa precum se face în școlile din Finlanda. În opinia specialistului "includerea operelor unui scriitor în programa școlară înseamnă să diminuezi interesul copiilor față de acest autor".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0