Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ședință la Guvern: De ce au fost convocați miniștrii

© Sputnik / Miroslav RotariКабинет министров
Кабинет министров - Sputnik Moldova
Abonare
Miniștri s-au întrunit astăzi în ședință. Aceștia au fost convocați de prim-ministrul Ion Chicu pentru discutarea unui subiect important.

CHIȘINĂU, 5 iun – Sputnik. Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030” a fost examinată astăzi în cadrul unei ședințe cu miniștrii, convocată de premierul Ion Chicu. Potrivit prim-ministrului, Republica Moldova are nevoie de o astfel de Strategie pentru a comunica societății și mediului de afaceri obiectivele autorităților.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Chicu: Dacă majoritatea parlamentară se destramă, mă mai gândesc dacă rămân la Guvern

Trebuie să precizăm că Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030” este principalul document de planificare strategică al țării și a fost aprobat de Parlament în decembrie 2018.

Strategia stabilește prioritățile sectoriale de dezvoltare pe termen lung, fiind orientată spre sporirea calității vieții cetățenilor. Aceasta urmărește centrarea politicilor publice din Republica Moldova pe problemele, interesele și necesitățile oamenilor, fiind în corespundere cu Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și Acordul de Asociere RM-UE.

Astfel, „Moldova 2030” include patru piloni ai dezvoltării durabile, cu 10 obiective corespunzătoare pe termen lung.

Primul pilon se referă la economia durabilă și incluzivă și are ca obiective creșterea accesului oamenilor la infrastructură, utilități publice și condiții de locuit, precum și creșterea veniturilor din surse durabile și atenuarea inegalităților economice.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon, despre reforma APL: Să nu aruncam copilul odată cu apa - Video

În ceea ce privește pilonul capital uman și social robust, acesta prevede garantarea educației de calitate pentru toți, asigurarea unui sistem de protecție social solid și incluziv, dar și asigurarea unui echilibru între muncă și familie.

De asemenea, va fi pus accentul pe existența unor instituții integre și eficiente, obiectivul fiind asigurarea unei guvernări eficiente și și incluzive și a supremației legii, precum și va promova o societate pașnică și sigură.

Un alt pilon al Strategiei se referă la asigurarea dreptului fundamental la un mediu sănătos și sigur pentru cetățeni.

Subiectul aprobării Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova 2030” va fi inclus pe agenda următoarei ședințe a Guvernului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0