Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Decizie de ultimă oră a Comsiei Naționale de Sănătate Publică privind Paștele Blajinilor

© Sputnik / Anatolii KiriakCimitirul Armenesc
Cimitirul Armenesc - Sputnik Moldova
Abonare
Paștele Blajinilor va fi sărbătorit în data de 7 și 8 iunie, așa cum a decis anterior Mitropolia Moldovei și președintele Igor Dodon. Astăzi, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătătate Publică a permis acest lucru, dar cu respectarea unor reguli.

CHIȘINĂU, 29 mai - Sputnik. Premierul Ion Chicu a anunțat că Paștele Blajinilor, care a fost transferat de pe data de 26 și 27 aprilie pe 7 și 8 iunie, nu va fi amânat, dar pentru că riscurile de infectare cu COVID-19 nu au dispărut oamenii vor trebui să țină cont de măsurile de protecție. 

Люди в поминальные дни на кладбище Святого Лазаря - Sputnik Moldova
Societate
Apelul ANSA de Blajini: Nu mâncați pe morminte

”Foarte mult va depinde de modul în care ne vom comporta în acele zile. Contăm pe suportul bisericii. Venim cu un mesaj pentru cetățeni, pentru societate să ne abținem să mergem în grupuri la cimitire. Noi toți avem apropați decedați și mergem tradițional la cimitre, dar trebuie să fim responsbaili în acest an și să nu meregm în număr mare. Eu am ambii părinți decedați, dar nu voi merge pe 7 și 8 iunie. Voi mai aștepta o perioadă. Să mergem atunci când riscul va fi mai mic”, a declarat premierul Ion Chicu. 

Și Mitropolia Moldovei îndemnă credincioșii, care vor participa în acele zile la slujbe, să țină cont de sfaturile autorităților și să respecte măsurile de protecție.

Iar persoanele care s-au întors din străinătate și se află în perioada de carantină sunt rugate să se roage de acasă și să apindă o lumânare în amintirea apropiaților decedați. În plus, enoriașii sunt rugați să nu facă aglomerație în jurul mormintelor și să respecte distanța socială. Oamenii mai sunt îndemnați să se abțină de la organizarea meselor copioase în cimitire și de la consumul de băuturi alcoolice. 

Chișinău, martie 2020 - Sputnik Moldova
Societate
Fără transport public în Chișinău și Bălți în weekend

Totodată, premierul Ion Chicu a anunțat că de Paștele Blajinilor transportul public va fi sistat. 

”În zilele de sâmbătă și duminică, transportul public în Chișinău și Bălți nu va cirula”, a mai spus premierul Ion Chicu. 

De precizat este că transportul public în Chișinău și Bălți va fi sistat în toate weekend-urile din perioada Stării de Urgență în Sănătate Publică, adică până în data de 30 iunie. 

În prezent sunt 7 725 de cazuri confirmate de coronavirus, dintre care 979 în regiunea transnistreană. 245 de persoane sunt în stare gravă (17 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 603 - în stare de gravitate medie, iar ceilalţi pacienţi sunt în stare satisfăcătoare. Bilanțul celor vindecați de COVID-19 a ajuns la 4 278. Numărul deceselor a ajuns la 283. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0