Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât costă tratamentul persoanelor bolnave de COVID-19 și cine suportă cheltuielile

Abonare
Probabil mulți cetățeni se întreabă cât costă tratamentul unui bolnav infectat cu COVID-19. Sputnik Moldova a făcut o solicitare la Ministrul Sănătății pentru a afla care este răspunsul la această întrebare, dar și alte aspecte cu privire la Coronavirus.

CHIȘINĂU, 3 iun. - Sputnik. Infecția de coronavirus a fost confirmată în Republica Moldova în data de 7 martie, când în țară a revenit din Italia o femeie în vârsta de 48 de ani. De aici, COVID-19 a început să se extindă cu repeziciune, iar până astăzi, s-au confirmat 8 548 de cazuri. 

Примэрия Кишинева - Sputnik Moldova
Societate
Pretura sectorului Buiucani a intrat în carantină - un vicepretor s-a infectat cu COVID-19
Acum, 248 de pacienți sunt în stare gravă, inclusiv 21 conectați la aparate de respirație asistată. Tratarea acestor pacienți presupune cheltuieli deloc neglijabile.

Reprezentanții Serviciului de Presă de la Compania Națională de Asigurări în Medicin au declarat pentru Sputnik Moldova că statul cheltuie zilnic aproximativ 5 000 de lei pentru tratamentul unui pacient aflat în stare gravă. Costurile sunt mai mici în cazul persoanelor aflate în stare cu gravitatea medie, în prezent sunt 597 de astfel de cazuri, dar și în cazul celor care au stare satisfăcătoare. 

”Cheltuielile pentru tratamentul pentru o zi a unui bolnav de COVID-19 aflat în stare medie sau ușoară costă până la 2000 de lei”, au menționați reprezentanții CNAM. 

Toate persoanele, inclusiv cele neasigurate beneficiază de asistenţă medicală gratuită. Cheltuielile pentru serviciile medicale acordate acestor pacienți sunt acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Reprezentanții CNAM susțin totuși că, în această peroadă, a crescut numărul persoanelor care procură polițe de asigurare. 

”În perioada 1 aprilie–15 mai, peste patru mii de persoane au achitat prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă. Cifra este în creştere cu aproximativ trei mii faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, au specificat responsabilii de la CNAM. 

термо сканер - Sputnik Moldova
Societate
Șeful ANSP a făcut bilanțul infecției COVID-19 în Moldova și a vorbit despre prognoze
Săptămâna trecută, șefa direcției politici în domeniul asisteneți medicale spitalicești, Svetlana Lupu, a declarat că în prezent spitalele cu profil COVID-19 dispun de circa 2 mii de paturi pentru bolnavi, dintre care mai mult de 200 sunt în secția de Terapie Intensivă.

Este îmbucurător faptul că mai bine de jumătate din persoanele infectate, adică 4 863, au fost vindecate. În prezent, aproape 40 de mii de moldoveni se află sub supravegherea medicului de familie. Până acum, au fost efectuate peste 57 de mi de teste de laborator. Din cauza complicațiilor provocate de infecția COVID-19, 309 oameni și-au pierdut viața, dintre care 18 angajați medicali. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0