Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Șeful ANSP a făcut bilanțul infecției COVID-19 în Moldova și a vorbit despre prognoze

© Sputnik / Anatolii Kiriakтермо сканер
термо сканер - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a prezentat bilanțul pandemei de COVID-19 în Moldova și a vorbit despre tendința infecției.

CHIȘINĂU, 29 mai - Sputnik. De la începutul pandemiei în țara noastră, s-au înregistrat 7 725 de cazuri de COVID-19, dintre care mai bine de jumătate au fost tratate. Potrivit șefului ANSP, Nicolae Furtună, în prezent sunt 3 165 de cazuri active, iar 245 de pacienți se află în stare gravă. Totodată, până acum, au fost înregistrate 282 de decese. 

Госпиталь COVID-19 в ГКБ №1 им. Н.И. Пирогова - Sputnik Moldova
Societate
Coronavirus în Moldova: Încă șase decese provocate de COVID-19

”În Moldova se înregistrează o incidență de 2 224 de cazuri la 1 milion de populație. Ce ține de decese, la noi sunt 80 de cazuri la un milion de populație. Mai avem și rata fatalității care se calculează din numărul decese raportat la numărul total de cazuri confirmate la laborator. În Moldova este de 3,5 la sută. Este comparabil cu rata fatalității din Estonia”, a declarat Nicolae Furtună, șeful ANSP.

În cazurile de deces, 99 la sută dintre persoane aveau cel puțin o boală, iar 85% dintre victime sufereau de maladii cardiovasculare. Vârsta medie a persoanelor decedate este de peste 66 de ani. Până acum, au fost testați 49 de mii de oameni și au fost efectuate 51 de mii de teste.

”Rata testelor pozitive oscilează între 10-53 la sută. Asta depinde de cantitatea de teste procesate. Trendul din ultima săptămână variază între 14-19 la sută de teste pozitive din totalul testelor procesate în toate nouă laboratoare. Rata de contagiozitate este de 0,99. Vârsta medie a persoanelor este de peste 47 de ani și cele mai multe sunt femei. În 60 la sută este vorba despre infecții în mediul urban și doar 2 % sunt cazuri de import ”, a spus Nicolae Furtună, șeful ANSP.

În același timp, până acum 1 564 de angajați medicali s-au infectat cu COVID-19. Dintre aceștia, 64 la sută s-au vindecat și deja au revenit la serviciu, iar 35% încă se află la tratament. 18 angajați medicali au decedat din cauza infecției, ceea ce reprezintă un procent din totalul personal infectat. 

Cum este efectuată testarea pentru COVID-19 la domiciliu - Sputnik Moldova
Video
Testarea pentru COVID-19 la domiciliu: Iată cum este efectuată - Video

”Sunt introduse toate persoanele care au apartenență la instituțiile medicae publice și private, nu neapărat cele care au acordat asistență medicală pacienților. Din numărul total avem 389 de medici, 691 de asistenți medicali, 329 de infermieri, 155 reprezintă personalul auxiliar. Avem testați până acum peste 5 800 de lucrători medicali”, a menționat Nicolae Furtună, șeful ANSP.

Nicole Furtună a făcut și o prognoză pentru următoarele 5 săptămâni. 

”Posibilele scenarii de evoluție care sunt determinate de ratele de contagiozitate, care, la rândul ei, este determinată de comportamentul nostru: dacă rata de contagiozitate rămâne să varieze între indicatorii 0,9-1,3, noi riscăm să menținem trendul de creștere a cazurilor. În cazul în care va fi între 0,6-0,9, cu siguranță noi vom înregistra un trend de scădere. În iunie vom avea pe săptămână sub 200 de cazuri, în caz contrar, vom depăși cifra de o mie”, a declarat Nicolae Furtună, șeful ANSP.

Autoritățile au îndemnat din nou cetățenii să fie precauți și să respecte măsurile de siguranță pentru a nu se infecta cu COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0