CHIȘINĂU, 3 iun - Sputnik. Ziua Internațională a Bicicletei, care este marcată pe 3 iunie, a fost instituită de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în aprilie 2018.
Bicicleta este cel mai ecologic mijloc de transport, iar folosirea ei contribuie la protejarea mediului înconjurător, la îmbunătățirea sănătății și la dezvoltarea sportului. Toate acestea sunt în concordanță cu Obiectivele ONU de Dezvoltare Durabilă adoptate în 2015.
Președintele Uniunii Conducătorilor Auto din Moldova, Oleg Cojocaru, a subliniat pentru Sputnik Moldova că, în condițiile în care lărgirea străzilor și construcția magistralelor cu multe nivele rămân probleme nerezolvate, proprietarilor de mașini de multe ori nu le rămâne decât să recurgă la mijloacele de transport folosite cu precădere în capitalele europene.
„Este bine să ne trezim devreme, să începem mai devreme ziua de muncă și, poate, dacă este vorba despe călătorii pe distanță scurtă - să optăm pentru biciclete. De exemplu, capitala Olandei - Amsterdam - are o populație la fel ca cea a Chișinăului, de 750-800 de mii. Dintre toți acești oameni, 650 de mii au biciclete”, - a menționat expertul.
În Chișinău, automobilele stau în ambuteiaje pe arterele principale între 15 și 25 de minute zilnic. Situația devine mai complicată atunci când cade zăpada. Atunci timpul petrecut în ambuteiaje ajunge la 45 de minute zilnic.
Mai mult, în transportul public din Capitală chișinăuienii nu sunt protejați în deplină măsură de pericolul infectării cu noul coronavirus.
Chiar dacă autoritățile au atenționat în repetate rânduri că trebuie respectată distanța socială în transportul public, mulți cetățeni ignoră aceste măsuri și se expun conștient pericolului de infectare.
Bicicleta în schimb permite minimizarea riscului de infectare. Această unitate de transport este folosită de mai bine de 200 de ani. Se consideră că prima bicicletă cu două roți a fost inventată în timpul Imperiului Rus de către Efim Artamanov.
Proiectarea „transportului” a fost atât de reușită, încât meșterul a săvârșit o călătorie dificilă cu o viteză de 10 km/h din Ural până la Sanct Petersburg, unde a participat la încoronarea lui Alexandru I în 1801. Tot atunci vehiculul a fost prezentat țarului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova