Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultima zi de școală așa cum nu a mai fost vreodată - Video

© Sputnik / Cezar SalagorLiceul Teoretic Liviu Damian din orașul Râșcani, 29 mai 2020 - ultima zi de școală
Liceul Teoretic Liviu Damian din orașul Râșcani, 29 mai 2020 - ultima zi de școală - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Este pentru prima dată când în ultima zi de școală curtea școlii în care am învățat și eu cândva este pustie.

Astăzi, 29 mai, este ultima zi de școală, potrivit Calendarului școlar pentru anul de studii 2019-2020. Cu toții ne-am obișnuit de-a lungul anilor ca să marcăm această zi cu multe flori și cu bună dispoziție. 

Первый звонок - Sputnik Moldova
Societate
Când vor putea fi înscriși copii în clasa întâi: Precizări de la ministrul Educației

Ultima zi de școală era încărcată de emoții pozitive și multe cuvinte calde și pline de emoții pe care le rosteam învățătorilor, profesorilor care timp de un an de zile s-au jertfit pentru educarea copiilor.

Din păcate, în acest an ultima zi de școală este marcată așa cum nu a mai fost vreodată. Curțile școlilor sunt pustii. Nu auzim nici muzica care răsuna înainte de începerea careului solemn și nici nu mai avem parte de acea atmosferă plină de bucurie când elevii și învățătorii din toate clasele se adunau la un loc pentru a-și împărtăși bucuria de la sfârșit de an și pentru a anunța promovarea elevilor în clasele următoare.

Astăzi, am decis să merg la Liceul Teoretic ”Liviu Damian” din orașul Râșcani, unde mi-am făcut și eu studiile cândva. Iată cum arată astăzi curtea școlii.

Totuși, liceul avea ușile deschise, iar inscripția ”Bine ați venit” parcă ne dă o speranță că în curând vom auzi din nou gălăgie de copii pe coridoarele acum pustii ale școlii.

© Sputnik / Cezar SalagorChiar dacă poarta Liceul Teoretic ”Liviu Damian” din orașul Râșcani este deschisă, în acest an elevii nu au pășit pragul școlii.
Liceul Teoretic Liviu Damian din orașul Râșcani, 29 mai 2020 - ultima zi de școală - Sputnik Moldova
1/5
Chiar dacă poarta Liceul Teoretic ”Liviu Damian” din orașul Râșcani este deschisă, în acest an elevii nu au pășit pragul școlii.
© Sputnik / Cezar SalagorÎn ultima zi de școală nu este niciun elev n curtea școlii
Liceul Teoretic ”Liviu Damian” din orașul Râșcani - Sputnik Moldova
2/5
În ultima zi de școală nu este niciun elev n curtea școlii
© Sputnik / Cezar SalagorInscripția ”Bine ați venit” de la intrarea în Liceul Teoretic ”Liviu Damian” ne dă speranța că în curând vom auzi din nou gălăgie de copii ce coridoarele școlii
Liceul Teoretic ”Liviu Damian” din orașul Râșcani - Sputnik Moldova
3/5
Inscripția ”Bine ați venit” de la intrarea în Liceul Teoretic ”Liviu Damian” ne dă speranța că în curând vom auzi din nou gălăgie de copii ce coridoarele școlii
© Sputnik / Cezar SalagorHolul pustiu al Liceului Teoretic ”Liviu Damian” din orașul Râșcani în ultima zi de școală.
Holul Liceului Teoretic ”Liviu Damian” din orașul Râșcani - Sputnik Moldova
4/5
Holul pustiu al Liceului Teoretic ”Liviu Damian” din orașul Râșcani în ultima zi de școală.
© Sputnik / Cezar SalagorCurtea Liceului Teoretic ”Liviu Damian” din orașul Râșcani
Curtea Liceului Teoretic ”Liviu Damian” din orașul Râșcani - Sputnik Moldova
5/5
Curtea Liceului Teoretic ”Liviu Damian” din orașul Râșcani
1/5
Chiar dacă poarta Liceul Teoretic ”Liviu Damian” din orașul Râșcani este deschisă, în acest an elevii nu au pășit pragul școlii.
2/5
În ultima zi de școală nu este niciun elev n curtea școlii
3/5
Inscripția ”Bine ați venit” de la intrarea în Liceul Teoretic ”Liviu Damian” ne dă speranța că în curând vom auzi din nou gălăgie de copii ce coridoarele școlii
4/5
Holul pustiu al Liceului Teoretic ”Liviu Damian” din orașul Râșcani în ultima zi de școală.
5/5
Curtea Liceului Teoretic ”Liviu Damian” din orașul Râșcani

M-am apropiat cu sfială de ușa cancelariei însă nu am îndrăznit să întrerup discuția învățătorilor aflați în ședință. Am recunoscut vocea directorului, Stela Cheptănari, care îi ruga pe învățători să dea dovadă de maximă responsabilitate, pentru a încheia cu bine anul de studii în aceste condiții dificile.

Am discutat și cu primarul orașului Râșcani, Victor Bogatico, care a venit cu un mesaj atât pentru elevi cât și pentru profesori.

”Dragi elevi, stimați profesori! Astăzi pentru toți ar fi trebuit să răsune ultimul sunet de clopoțel... Pentru unii elevi ar fi fost sunetul prin care își iau adio de la școală și pleacă in viața matură. Pentru alții semnifică trecerea la o nouă etapă a vieții, plină de responsabilitate... Pentru profesori, este o zi la fel de importantă, deoarece mulți ați fi trăit emoții frumoase în clipa despărțirii de elevii pe care i-ați îndrăgit în acest timp. Dar viața își lasă amprenta. Vă felicit din tot sufletul cu prilejul acestui sfârșit de an școlar! Va doresc tuturor multă sănătate, răbdare, sa aveți mult succes în toate! În această situație dificilă, vreau să le urez numai bine și părinților, care au fost și sunt alături de copiii lor! Totul va fi bine, aveți grija de dumneavoastră și de cei dragi! Felicitări!”, le-a urat tuturor primarul de Râșcani. 

În acest an, procesul educațional în școli a fost sistat din cauza epidemiei cu COVID-19 în data de 12 martie și de atunci elevii nu au mai mers la școală, lecțiile s-au desfășurat doar la distanță.

Homeschooling - Sputnik Moldova
Societate
HOMESCHOOLING: în SUA educația în familie surclasează școala publică

Totuși, în această perioadă am văzut că ne putem adapta rapid la noile condiții și chiar și la distanță, procesul educațional nu s-a întrerupt. Desigur, poate ar fi fost mult mau simplu acum dacă autoritățile ar fi reglementat o astfel de formă de învățare din timp mai ales că au existat asemenea demersuri din partea părinților din Moldova cu mult înainte de epidemia de coronavirus. Alternativele educaționale reprezintă un trend în lumea întreagă. Învățământul la distanță este o soluție modernă de educație și învățare, care a căpătat o popularitate tot mai mare în toată lumea. Totodată, învățământul la distanță este una dintre căile prin care este asigurat dreptul constituțional al părinților de a-și educa copiii.

În prezent, în Codului Educației este specificat doa că Guvernul ”va examina practica învăţământului la domiciliu la solicitarea părinților sau a altor reprezentanţi legali ai copiilor și elevilor și va prezenta Parlamentului propuneri de modificare a prezentului cod în vederea oferirii dreptului la acest gen de instruire”. Sperăm că acest lucru se va întâmpla în curând și în țara noastră, pentru că s-ar putea ca unii părinți să prefere acest fel de învățare chiar și după acestă perioadă de criză.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0