Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Testarea pentru COVID-19 la domiciliu: Iată cum este efectuată - Video

Abonare
Testarea persoanelor pentru COVID-19 în condiții de domiciliu a început recent la ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Care este procedura de prelevare a probelor am aflat de la specialiștii din cadrul Asociației Medicale Teritoriale Buiucani.

Persoanele suspecte de COVID-19 cu simptome ușoare, care nu necesită a fi internate în spital, sunt testate acasă de către echipele mobile de specialiști. În prezent, 151 de pacienți sunt monitorizați de personalul medical din cadrul Asociației Medicale Teritoriale (AMT) Buiucani în tratamentul la domiciliu. 41 dintre ei au fost deja tratați cu succes.

Liliana Damaschin - Sputnik Moldova
Vom scăpa oare de COVID-19 odată cu venirea verii și a temperaturilor ridicate
În cadrul instituției medicale activează două echipe mobile. Din componența fiecărei echipe fac parte câte doi asistenți medicali, șoferul și un asistent medical principal care coordonează activitatea echipei. Lucrătorii medicali implicați în acest proces utilizează echipament de protecție personală destinat îngrijirii directe a pacienților cu COVID-19: respiratoare, halat, mănuși, viziere, ochelari de protecție, șorțuri. Ei ne-au povestit în ce condiții are loc testarea pacienților.

Potrivit lucrători medicali, pentru prelevarea probei biologice echipa mobilă se deplasează la domiciliul pacientului în cel mult 48 de ore de la încadrarea în tratament la domiciliu. Asistenții medicali nu intră în locuința pacientului, ci preiau probele biologice la intrarea în apartament sau curte.

Natalia Diacon este una dintre asistentele medicale care zilnic se deplasează la domiciliul pacienților pentru prelevarea probelor biologice. Specialistul ne-a comunicat că probele la COVID-19 sunt prelevate dimineața, iar pacientul este telefonat seara în aju pentru a fi informat că nu trebuie să se spele pe dinți și să nu mănânce înainte de a i se preleva probele.

"Inițial, pacienții  sunt informați că va veni echipa mobilă și sunt instruiți ce trebuie să facă, cum trebuie să aștepte echipa. Probele sunt prelevate din nas și gât. Oamenii sunt informați privind rezultatele analizelor în următoarea zi. Atunci când proba care s-a prelevat este pozitivă, pacientul, peste 5 sau 7 zile, este supus repetat unei noi testări", ne-a mărturisit Natalia Diacon, asistenta șefă a Centrului Consultativ Diagnostic Buiucani.

După ce sunt prelevate, probele sunt transportate în genți frigorifice la laboratoare. Fiecare prelevare se face cu un nou set de protecție, astfel încât fiecare pacient este investigat de un asistent în echipament nou.

Un pas important este atunci când specialiștii trebuie să-și dezbrace costumele și să le pună în pungi speciale. Dacă nu sunt respectate toate procedurile de igienizare, atunci acest proces poate avea consecințe foarte neplăcute. În acest context, asistenta medicală a precizat că au fost organizate intruiri de ministerul de resort. În ajutor i-a venit și Internet-ul, unde a urmărit diverse videouri instructive.

De menționat că în prezent bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7537 de cazuri. Până la ora actuală, 3 975 persoane au fost tratate, iar 274 au decedat din cauza COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0