Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cade sau nu Guvernul până la alegerile prezidențiale: Scenarii posibile

© Sputnik / OsmatescoРоман Михаеш
Роман Михаеш - Sputnik Moldova
Abonare
Comentatorul politic Roman Mihăeș consideră că actualul Guvern ar putea să cadă în orice moment, iar acest lucru va crea o stare de derută în Parlament.
„Cade” sau nu Guvernul până la alegerile prezidențiale: Scenarii posibile

Recent, premierul Ion Chicu și-a reiterat poziția că, cel mai probabil, nu-și va da demisia, chiar dacă actuala majoritate parlamentară se va destrăma. El mai spune că opoziția nu are de gând să demită Guvernul acum, pentru că nu este gata să-și asume responsabilitatea pentru destabilizarea situației din țară cu jumătate de an înainte de alegerile prezidențiale.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Cât va mai rămâne în funcție Guvernul Chicu: Iată ce spune premierul
Comentatorul politic Roman Mihăeș spune că în mediul politic se simte o nervozitate, la nivelul președintelui, Guvernului și Parlamentului.

„Guvernul „stă într-un picior”, se simte o nervozitate la nivelul șefului statului, la nivelul Executivului, pentru că toți înțeleg că diferența de doi sau trei deputați este foarte mică. Această situație creează o derută și în procesul legislativ, în Parlament. În condițiile acestea, când în PD se observă un război care nu se mai termină, aceasta poate conduce oricând la diminuarea numărului deputaților din alianța de guvernământ. Poate să se întâmple ca într-o zi sau într-o săptămână Guvernul să piardă majoritatea și atunci va greu de continuat”, a precizat Mihăeș.

El mai spune că ar fi necesară  o regândire a întregii strategii privind activitatea executivului în viitorul apropiat, iar una din problemele esențiale rămâne de unde va găsi Guvernul bani pentru a acoperi deficitul de 16 miliarde de lei.

Valeriu Ghilețchi - Sputnik Moldova
Politică
Fost vicepreședinte al Parlamentului despre șansele de a crea o nouă coaliție: E imposibil
„Nu am văzut un document de unde Executivul va lua 800 de milioane de euro. Dacă pentru lunile mai, iunie, iulie, bani mai sunt, în august, septembrie situația s-ar putea complica, mai vin și alegerile prezidențiale. Ori se merge cu acest Guvern care riscă să piardă susținerea în parlament și să nu-și poată promova politicile, ori el este fortificat cu cooptarea încă a unui sau două partide pentru a avea un guvern de consens național. Deci, sunt mai multe scenarii”, a punctat Roman Mihăeș.

Premierul Ion Chicu a declarat că opoziția parlamentară nu este gata să demită Guvernul pentru că acum nu îi este convenabil din punct de vedere politic. El a spus că demiterea Guvernului s-ar putea produce mai târziu, în iulie sau august, în ajunul alegerilor prezidențiale.

Fluxul de știri
0