Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fost vicepreședinte al Parlamentului despre șansele de a crea o nouă coaliție: E imposibil

© Sputnik / Miroslav RotariValeriu Ghilețchi
Valeriu Ghilețchi - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Valeriu Ghilețchi a fost invitatul emisiunii „Logica Puterii” de la Sputnik Moldova. El a vorbit despre șansele de a forma o nouă majoritate parlamentară.

CHIȘINĂU, 26 mai - Sputnik. Fostul vicepreședinte al Parlamentului a declarat în studioul Sputnik Moldova că formarea unei noi majorități parlamentare în condițiile actuale pare o misiune imposibilă. Valeriu Ghilețchi consideră că Guvernul Chicu are șanse să se mențină până la alegerile prezidențiale din toamnă, dar este real și un alt scenariu. 

„După ce au zburat pietre în dreapta și în stânga, cum poți să construieștri o nouă majoritate parlamentară ca să guvernezi țară? Au apărut fisuri între Platforma DA și PAS. Până la alegerile prezidențiale, cel mai probabil că acest Guvern se va menține. S-ar putea să rămânem și mai devreme și fără Guvern, și fără majoritate parlamentară”, a menționat fostul vicepreședinte al Parlamentului. 

Valeriu Ghilețchi susține că organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidențiale ar fi o șansă de resetare a guvernării, care ar putea aduce stabilitate în țară pentru câțiva ani. 

Cei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Ce spune Igor Dodon despre șansele de supraviețuire a majorității parlamentare

„Alegerile prezidențiale oricum vor consuma politicienii, pentru că se va da o bătălie pentru funcția de președinte. Dacă le faci împreună, poate ieși mai bine, pentru că alegătorii vor putea alege un președinte cu posibilitatea alegerii unui Parlament care să-l susțină. Asta ar putea reseta guvernarea și aduce o anumită stabilitate pe o anumită perioadă”, a declarat fostul demnitar. 

Ghilețchi consideră că PSRM și PAS sunt formațiunile cu cele mai mari șanse de câștig, în cazul unor alegeri anticipate. 

„Chiar dacă vor ajunge aceleași partide, ponderea lor va conta foarte mult. PSRM și PAS dețin întâietate în această competiție. Ele vor avea un cuvânt greu de spus. Celelalte partide sigur că vor avea și ele un cuvânt de spus, vor avea o contribuție la formarea noii majorități, dar aceste două partide dau tonalitatea acestei bătălii politice”, a spus fostul vicepreședinte al Parlamentului. 

Valeriu Ghilețchi a remarcat că dintre toate formațiunile politice Partidul Democrat este cel mai puțin interesat de alegeri parlamentare anticipate, pentru că nu a reușit încă să se reseteze, astfel încât să aibă șanse să obțină un scor bun. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0