Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chicu s-a întâlnit cu Ioniță: Prima reacție după declarația care a generat scandal

© Photo : Facebook / Guvernul Republicii MoldovaÎntrevedere între premierul Ion Chicu și ambasadorul României, Daniel Ioniță
Întrevedere între premierul Ion Chicu și ambasadorul României, Daniel Ioniță - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu a avut o întrevedere cu ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță. Oficialii au discutat despre consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două țări.

CHIȘINĂU, 25 mai - Sputnik. Premierul Ion Chicu a anunțat pe pagina sa de Facebook că astăzi a avut o întrevedere cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Premierul Ion Chicu a răspuns criticilor aduse de eurodeputatul Sigfried Mureşan
Șeful Guvernului a ținut să facă precizări cu privire la declarația făcută zilele trecute despre europarlamentarul Siegfried Mureșean, care a generat un scandal cu tentă diplomatică. 

„Am ținut să-i exprim domnului ambasador regretul pentru modul cum a fost interpretat și apreciat unul din comentariile mele pe rețelele de socializare, care (în opinia mea) în mod absolut neîntemeiat și eronat a fost catalogat drept denigrător în adresa României. Am tot respectul și admirația pentru poporul român, care ca și cetățenii din Republica Moldova merită o viață cu mult mai bună. Totodată, cred că oficialii guvernamentali din ambele state trebuie să se preocupe de soluționarea problemelor în propria țară”, a mai spus Ion Chicu. 

Cei doi oficiali au mai discutat despre consolidarea parteneriatului strategic dintre România și Moldova, iar premierul a reiterat că această colaborare dintre două state independente și suverane trebuie să se bazeze pe respect reciproc și nu poate admite imixtiuni politice în treburile interne ale unui stat sau altul. 

”Mi-am exprimat opinia, că acțiunile bazate pe preferințele politice ale exponenților partidelor aflate la putere într-un moment dat la București sau Chișinău, cu atât mai mult aprecierile publice privind nivelul de seriozitate sau performanță ale unui guvern sau ale altuia nu-și pot avea locul în relațiile și dialogul dintre două țări prietene”, a menționat Ion Chicu.

Șeful Cabinetului de Miniștri a mai spus că Republica Moldova și România au încă foarte multe de făcut pentru a îmbunătăți viața oamenilor care trăiesc în aceste două țări, iar cele mai mari restanțe le au la capitolul combaterea corupției.

Правительство РМ - Sputnik Moldova
Societate
Relațiile moldo-române, în spațiul virtual și real

Prim-ministrul a reiterat gratitudinea pe care o are Republica Moldova față de poporul român pentru ajutorul oferit pe parcursul pandemiei COVID-19. Ion Chicu i-a mulțumit lui Daniel Ioniță pentru suportul de care țara noastră beneficiază din partea României pe dimensiunea integrării europene.

La finalul întrevederii a fost reconfirmată disponibilitatea ambelor state de a aprofunda relațiile bilaterale prietenești pe principii de respect reciproc.

Precizăm că schimbul de replici între Mureșan și Chicu a devenit cel mai discutat subiect al weekendului trecut.

Toată această istorie a început de la declarația făcută de europarlamentarului Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook, în care a învinuit Guvernul Chicu de faptul că ar fi eșuat în gestionarea crizei provocate de COVID-19, deoarece anterior nu a făcut față reformelor.

Premierul moldovean Ion Chicu nu i-a răspuns autorului declarației pe căi diplomatice, ci la fel, pe întinderile Facebook-ului.

”Stau si mă uit eu la băiețașii ăștia români oploșiți prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de "adus mingi" buni... Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistrați in toată țara mea. Si medici, cam tot atâți”, a scris Chicu.

La scurt timp după publicarea răspunsului premierului moldovean la atacul europarlamentarului român, Ministerul de Externe al României a condamnat declarația lui Ion Chicu.

Potrivit Ministerului, ”aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”.
Mai mult decât atât, MAE român l-a convocat chiar pe ambasadorul Moldovei la București în legătură cu acest incident.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Societate
Declarație importantă a președintelui Dodon despre politica externă a țării

Președintele țării, Igor Dodon, a atenționat asupra faptului că în ultimele zile au fost făcute mai multe declarații care ar putea afecta în mod nejustificat relațiile bune și parteneriatul strategic pe care Republica Moldova îl are cu diferiți parteneri externi și in special cu România și Federatia Rusa.

El a subliniat că a constatat cu îngrijorare ”modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membrii ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană în ceea ce privește interesul cetățenilor noștri, una care creează adesea tensiuni și distorsionează realitățile din țara noastră”.

Potrivit președintelui, cu regret, în ultima perioadă asistăm tot mai des la folosirea în scop politicianist și populist a relațiilor noastre cu unii dintre partenerii externi.

Partidul Democrat a declarat că se disociază de declarațiile premierului Chicu, care pot prejudicia grav relația dintre Chișinău și București și a cerut convocarea de urgență a Consiliului Coaliției la acest subiect, chiar dacă toți deputații se află acum în regim de autoizolare.

Totodată, PDM și-a exprimat dezacordul și cu ”modul tendențios și lipsit de respect în care europarlamentarul Siegfried Mureșan dă aprecieri guvernelor din Republica Moldova”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0