Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Declarație importantă a președintelui Dodon despre politica externă a țării

© Sputnik / Rodion ProcaIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului a venit cu o reacție la schimbul de replici care a avut loc pe rețelele de socializare între europarlamentarului Siegfried Mureșan și premierul moldovean Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că pledează  pentru o politică externă echilibrată, relații reciproc avantajoase și cu Estul și cu Vestul, comentând astfel scandalul care s-a declanșat pe rețelele de socializare cu implicarea europarlamentarului Siegfried Mureșan și a premierului moldovean Ion Chicu.

”Poziția mea a rămas neschimbata și consecventa - pledez pentru o politică externă echilibrată, relații reciproc avantajoase și cu Estul și cu Vestul, în care pe primul plan este interesul nostru național și bunele relații cu partenerii strategici externi”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că a constatat cu îngrijorare ”modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membrii ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană în ceea ce privește interesul cetățenilor noștri, una care creează adesea tensiuni și distorsionează realitățile din țara noastră”.

Potrivit președintelui, cu regret, în ultima perioadă asistăm tot mai des la folosirea în scop politicianist și populist a relațiilor noastre cu unii dintre partenerii externi.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Premierul Ion Chicu a răspuns criticilor aduse de eurodeputatul Sigfried Mureşan

”Consider că aceste abordări trebuie să înceteze. Colaborarea noastră trebuie să fie una orientată strict spre interesele cetățenilor și să nu fie afectată de diferite declarații indiferent de care parte sunt făcute”, a subliniat Igor Dodon.

El a menționat că Republica Moldova beneficiază de un sprijin generos din partea partenerilor externi. ”Acest lucru s-a văzut și în timpul crizei pandemice pe care o traversăm, lucru pentru care le suntem deplin recunoscători. Asta este ceea ce cu adevărat rămâne important în relația noastră”, a conchis șeful statului.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a învinuit între altele Guvernului Chicu de faptul că ar fi eșuat în gestionarea crizei provocate de COVID-19.

”Stau si mă uit eu la băiețașii ăștia români oploșiți prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de "adus mingi" buni... Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistrați in toată țara mea. Si medici, cam tot atâți”, a scris Chicu pe pagina sa de Facebook.

Гуманитарная помощь от Румынии - для фото выше - Sputnik Moldova
Politică
Ajutorul din România a ajuns în Moldova: Iată ce au declarat oficialii

Potrivit acestuia, județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. ”Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deși numărul populației este egal”, a adăugat el.

La câteva ore după publicarea acestei reacții, Ministerul de Externe al României a publicat un comunicat în care a menționat că astfel de declarații “sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora”. Potrivit mMinisterului, ”aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0