Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce înseamnă să fii activist civic în Moldova și să militezi pentru o cauză sensibilă

© Sputnik / Мирослав РотарьКурение в общественных местах
Курение в общественных местах   - Sputnik Moldova
Abonare
Problema fumatului este una de actualitate pentru țara noastră, iar legislația în vigoare nu este respectată întotdeauna.

Amplasarea chioșcurilor care comercializează articole din tutun la o distanță corespunzătoare de școli și instituții medicale, fumatului în localuri - sunt aspecte asupra cărora atrag atenția activiștii civici, date fiind efectele grav ale consumului de tutun asupra sănătății oamenilor și carențele în ceea ce ține de respectarea Legii privind controlul tutunului. Tânărul activist civic Radion Gavriloi, a vorbit în cadrul unui interviu realizat de Anastasia Niculița despre experiența sa în acest domeniu.

- Ce v-a determinat să acordați o atenție sporită anume acestui subiect?

- De regulă, politicienii nu atrag atenția asupra unei probleme sociale sau economice atât timp cât oamenii nu atenționează asupra acesteia.

Conform Biroului Național de Statistică, locuitorii Moldovei, apți de muncă, cel mai des mor din cauza bolilor cardiovasculare. Iar noi știm că fumatul atacă grav inclusiv sistemul cardiovascular. Oamenii nu mor de la o țigară și nici de la zece țigări, însă fumatul chiar și al unei singure țigări pe zi afectează sănătatea omului. Astfel că politicile trebuie să fie îndreptate spre scăderea consumului produselor din tutun.

Avertismentul medicilor: Vezi care este legătura dintre alcool, tutun și tuberculoză>>>

- Cum credeți, de ce agenții economici încalcă legea privind controlul tutunului?

- „Just Business”. Dar este și mai neplăcut când administratorii unor localuri de alimentație publică permit fumatul în încăperi, astfel expunându-i riscului chiar pe angajații săi.

- Ce acțiuni trebuie să întreprindă autoritățile pentru ca produsele din tutun să nu fie disponibile în apropierea instituțiilor de învățământ?

- La nivel legislativ – avem o claritate. Este interzisă comercializarea produselor din tutun în magazine mici și gherete (până la 20m2) la o distanță de până la 200m de la instituțiile medico-sanitare și cele de învățământ.

Țigări electronice - Sputnik Moldova
Politică
Produsele din tutun care nu ard: La ce reglementări vor fi supuse

Sunt trei instituții care pot aplica amenzi: Agenția Națională pentru Sănătatea Publică, Poliția și Primăria/preturile. Amenda aplicată de poliție este de până la 20.000 lei. Pentru a doua încălcare se aplică amenda dublă, pentru a treia încălcare – amenda triplă (Codul Contravențional Art. 34 și 911 alin 20).

Autoritățile publice locale ar putea să nu elibereze scheme de amplasare pentru cei care intenționează să comercializeze produse din tutun.

Pentru a comercializa ceva, agentul economic notifică, adică înștiințează Primăria despre intenția sa. Indică locul și tipul de produse. Primăria, atunci când obține notificarea, poate înștiința agentul economic despre interzicerea vânzării țigărilor în acel loc. În caz contrar, se aplică amenda.

- Câte gherete vând ilegal țigări în municipiul Chișinău?

- Până în noiembrie 2019, erau aproximativ 400 de gherete care vindeau ilegal țigări. Din noiembrie până astăzi, numărul lor a scăzut semnificativ. Cea mai mare parte dintre ele au scos țigările și au rămas doar cu presă și cărți.

 - Personal, ce măsuri ați întreprins pentru a soluționa această problemă?

- Am expediat vreo 50 de petiții către ANSP, vreo 30 de petiții către poliție, o petiție de 200 de pagini către primarul-interimar Ruslan Codreanu, care nu i-a dat curs. Mă bucur că primarul actual a evacuat o mare parte a gheretelor.

Ion Ceban Ион Чебан Заседание муниципального совета Кишинёва 15.11.2019 - Sputnik Moldova
Societate
Incredibil: Ce scuze au prezentat proprietarii gheretelor în care se vindeau țigări ilegal

Vorbeam permanent despre problema vânzării ilegale la Consiliul Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului. În vara anului 2019, am participat în grupul de lucru care a efectuat modificări la Legea 278/2007 privind controlul tutunului. Atunci, consumul produselor din tutun care nu arde (cum este IQOS) a fost considerat fumat și interzis de a fi consumat în școli, universități, spitale, localurile de alimentație publică și orice alt loc public închis.  Tot atunci, amenda pentru vânzarea ilegală a țigărilor în preajma instituțiilor medico-sanitare și cele de învățământ a crescut de la minimum 1500 lei la minimum 17500 lei. Eu nu am acționat singur, au fost mulți activiști care s-au implicat în acumularea informației, depunerea petițiilor, la verificarea conformității.

- Ce acțiuni sunt necesare pentru viitor?

- Din partea Ministerului Finanțelor este necesară majorarea accizelor. Este cea mai simplă și cea mai eficientă soluție pentru a scădea consumul produselor din tutun. Majorând accizele, costul țigărilor va crește, iar adolescenții și persoanele cu venituri mici nu-și vor mai permite să fumeze. Poliția de frontieră trebuie să asigure ca în Moldova să nu ajungă marfa de contrabandă. Direcția securitatea publică a Poliției trebuie să verifice localurile de alimentație publică, curțile școlilor și spitalelor.  Iar cetățenii trebuie să reclame orice încălcare a legislației.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0