Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Produsele din tutun care nu ard: La ce reglementări vor fi supuse

© Sputnik / Виталий Белоусов / Accesați arhiva multimediaȚigări electronice
Țigări electronice - Sputnik Moldova
Abonare
Produsele din tutun care nu ard vor fi supuse acelorași reglementări ca și țigările obișnuite.

CHIȘINĂU, 19 iul - Sputnik. Deputații au votat în ședința de astăzi, în primă lectură, proiectul de lege care prevede modificări la Codul Contravențional și Codul Fiscal ce se referă la controlul tutunului. Astfel, produsele din tutun care nu ard vor fi supuse acelorași reglementări ca și țigările obișnuite.

În legislație vor fi incluse două noțiuni noi „aerosol de produs din tutun și produs conex”, „țigaretă pentru dispozitiv de încălzire a tutunului” și modificări la noțiunea „fumat”.

Сигареты - Sputnik Moldova
Ce măsuri ar trebui să întreprindă statul pentru a reduce consumul de tutun?

Totodată, pe fiecare ambalaj al produselor din tutun care nu ard vor fi plasate avertismentele „Acest produs din tutun dăunează grav sănătății și creează dependență. Renunță acum!” şi „Acest produs din tutun conține gudron, nicotină, monoxid de carbon și alte substanțe nocive, care dăunează grav sănătății și creează dependență.” 

Parlamentul a mai aprobat revenirea la norma inițială, aprobată în 2015, care protejează copiii de tutun prin eliminarea caracteristicilor produselor din tutun care să facă asociere cu produsele alimentare, cosmeticele sau jucăriile. Totodată, au fost aprobate modificări și completări care să asigure norme echitabile pentru produsele din tutun și produsele din tutun care nu ard, cu referire la retragerea licenței.      

Deputații au mai aprobat modificări la Codul fiscal, prin care se aplică același mod de calculare a accizelor, dar și a cotei accizelor la țigaretele pentru dispozitive de încălzire a tutunului ca și la țigaretele cu filtru. Proiectul de lege va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2020, oferind astfel timp industriei de produse de tutun care nu ard să se conformeze reglementărilor. Produsele din tutun care nu ard plasate pe piață până la intrarea în vigoare a legii vor fi comercializate până la epuizarea stocului. 

Fluxul de știri
0