Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mitropolia cere ”atitudine temperată”. Ion Chicu: ”Regulile sunt pentru viața oamenilor”

© Sputnik / Мирослав РотарьМитрополит Владимир
Митрополит Владимир - Sputnik Moldova
Abonare
Mitropolia Moldovei își exprimă regretul că Slujbele Pascale s-au desfășurat fără enoriași și îi cere premierului să manifeste o atitudine temperată față de biserici. La rândul său, Ion Chicu spune că protejarea sănătății este ”cea mai plăcută Domnului faptă”.

CHIȘINĂU, 29 apr - Sputnik. Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, ÎPS Vladimir i s-a adresat cu un mesaj premierului Ion Chicu în care a remarcat faptul că Biserica este ”pilonul de bază al moralității și bunăstării cetățenilor acestui stat”. În acest context, șeful Guvernului este îndemnat să manifeste o atitudine temperată față de Biserică.

Mitropolitul Vladimir, la Liturghie de Bobotează - Sputnik Moldova
Societate
Mitropolitul Vladimir: Cum se pot apăra creștinii moldoveni de coronavirus

Înaltpreasfințitul Vladimir susține că Sărbătorile Pascale s-au desfășurat sub presiunea autorităților și că fețele bisericești au fost supuse unor măsuri drastice, iar mai mulți preoți au fost amendați. 

Mitropolitul și-a exprimat regretul că slujbele religioase s-au desfășurat în ultima perioadă în lipsa enoriașilor, care nu au avut acces nici în cimitire de Paștele Blajinilor, menționând că alte state din lume nu au recurs la astfel de restricții. Totodată, marketurile în schimb ”au fost arhipline”.

Înaltpreasfințitul consideră că Biserica Ortodoxă din Moldova nu poate fi comparată cu sectorul HoReCa și nu poate fi oprită pe timp de epidemie.

În adresarea Mitropolitului Vladimir se menționează că în tot acest răstimp de restriște, toți slujitorii Bisericii, în toate bisericile din țară,  ”au înălțat rugăciuni pentru încetarea pandemiei, vindecarea bolnavilor, încetarea secetei meteorologice și hidrologice”.

”În ultimele două luni, slujitorii noștri fără a face publicitate au susținut duhovnicește și material cadrele medicale și persoanele dezavantajate. Biserica se implică plenar în depășirea situației de criză, dar armele Bisericii sunt Sfânta Liturghie și cele șapte Sfinte Taine fără oficierea cărora Biserica nu își poate exercita pe  deplin activitatea sa”, subliniază Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Reacția prim-ministrului Ion Chicu

Prim-ministrul Ion Chicu a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. În mesajul său, șeful Guvernului a remarcat că din cauza epidemiei statul și cetățenii au avut de suferit enorm și nu au făcut excepție nici cultele religioase. 

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Societate
Va fi sau nu extinsă perioada stării de urgență: Răspunsul premierului Ion Chicu

Premierul afirmă că majoritatea fețelor bisericești au manifestat înțelegere, au conștientizat pericolul enorm pe care-l reprezintă virusul pentru viața oamenilor și s-au conformat regulilor sanitar-epidimiologice instituite de Comisia pentru Situații Excepționale.

”Protejarea sănătății și vieții oamenilor este cea mai blagoslovită și plăcută Domnului faptă. În asta cred. De aceea, ca și în multe alte state, inclusiv Rusia sau Italia, Guvernul Republicii Moldova a fost nevoit să interzică pe perioada pandemiei activitățile religioase cu participarea credincioșilor. Îmi asum totalmente această decizie, deoarece a fost vorba de sănătatea și viața oamenilor”, a menționat Ion Chicu.

Oficialul le-a mulțumit slujitorilor cultelor religioase pentru înțelegere și pentru că au susținut eforturile Guvernului de protejare a sănătății oamenilor în timpul acestei crize fără precedent. ”Mă închin până la pământ tuturor pentru această susținere, iar la etapa când vom avea acces în biserici voi veni să mă rog bunului Dumnezeu pentru iertarea păcatelor”, a menționat premierul.

În context, șeful Executivului a atras atenția că pandemia încă nu a trecut, iar Guvernul va menține și în continuare unele măsuri care trebuie respectate de toți cetățenii țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0