BNM menține neschimbată rata de bază și anunță că recolta din 2020 va fi slabă  

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Națională a Moldovei (BNM) va menține neschimbate în următoarea perioadă rata de bază, ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight, norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă.

CHIȘINĂU, 12 mai – Sputnik. Valorile principalelor instrumente de politică monetară vor rămâne la nivelul actual. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pe 11 mai, cu vot unanim.

Ministrul Ion Perju în ședință - Sputnik Moldova
Situația din agricultură: Centrul și sudul Moldovei sunt afectate puternic

Potrivit unui comunicat de presă al BNM, decizia a fost luată din considerentul că „situația actuală denotă un grad sporit de incertitudine referitoare la amploarea crizei generate de COVID-19, recuperarea economică ulterioară și evoluția preturilor la materie primă și resurse energetice pe plan global”.

În plus, avertizează BNM, „condițiile meteorologice ar putea genera o recoltă modestă în anul 2020”.

Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este menținută la nivelul de 3,25 la sută anual.

Banca Națională a Moldovei menționează că, în prezent, „se atestă presiuni dezinflaționiste, care se vor manifesta și în continuare, ceea ce a determinat orientarea măsurilor de politică monetară din ultima perioadă spre atenuarea consecințelor cauzate de pandemie și susținerea cererii agregate”.

„Actuala rată de bază este stimulativă și creează condiții pentru susținerea procesului de creditare”, susține BNM.

Rămân neschimbate și ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight: 6,25 la sută și, respectiv, 0,25 la sută anual.

Serviciul antigrindină - Sputnik Moldova
Terenurile agricole afectate de grindină: Cine este de vină

La același nivel rămâne și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă: 34 la sută din baza de calcul.  

Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă de asemenea este păstrată la 21 la sută din baza de calcul.

BNM argumentează decizia prin necesitatea „atingerii obiectivului de bază al BNM în condițiile incertitudinilor economice asociate pandemiei COVID-19”. 

La baza hotărârii au stat „evaluarea informațiilor macroeconomice disponibile din mediul intern și cel extern și, la fel, asumările aferente noii runde de prognoză și perspectivele condițiilor economice interne”.

BNM adaugă că va monitoriza în continuare situația macroeconomică și implicațiile pandemiei.

În momentul necesar, „fără a prejudicia obiectivul său fundamental - de asigurare a stabilității prețurilor”, BNM informează că va veni „cu măsurile necesare pentru menținerea unui nivel suficient de lichiditate al băncilor licențiate, în susținerea unui sistem bancar viabil și stabil”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0