CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. Un nou concept de alimentație în instituțiile de învățământ din Capitală este elaborat în prezent de Primăria municipiului Chișinău. Acesta presupune externalizarea procedurilor de achiziționare a produselor alimentare. Subiectul a fost discutat de reprezentanții Primăriei Chișinău și ai Curții de Conturi în cadrul unei ședințe de lucru.
Astfel, responsabil de întreg procesul de management la capitolul alimentației publice va fi un furnizor de servicii și nu subdiviziunile teritoriale ale Direcției educație, tineret și sport și cele cinci combinate școlare din subordine.
„Acest model este depășit, netrasparent și nu asigură calitatea și siguranța produselor alimentare oferite copiilor și elevilor”, a menționat viceprimarul Inga Ionesii în cadrul întâlnirii reprezentanților Primăriei cu membrii Curții de Conturi.
Inga Ionesii a mai spus că reconceptualizarea sistemului actual de nutriție desfășurat în grădinițe va contribui la achiziționarea produselor alimentare la un preț competitiv pentru toate instituțiile și asigurarea tuturor copiilor cu aceleași produse alimentare, la un preț corespunzător.
La rândul său, viceprimarul Angela Cutasevici a precizat că ideea proiectului este axată pe câteva elemente de bază, de regândire a sistemului de magament al calității la toate etapele procesului de alimentație cum ar fi structura și calitatea meniurilor, managementul deșeurilor alimentare, educația alimentară etc.
În cadrul acestei ședințe s-a decis realizarea unui audit financiar de către Curtea de Conturi la cele cinci combinate de alimentație a școlilor din municipiul Chișinău.
„Reprezentanții Curții de Conturi mi-au comunicat astăzi că anterior erau blocați și se puneau piedici la realizarea auditului calitativ. Îmi doresc să vedem cum stau lucrurile cu adevărat și cum putem îmbunătăți activitatea acestor instituții, dar și a procesului de alimentație a elevilor, deoarece ține de sănătatea copiilor noștri”, a precizat primarul Chișinăului Ion Ceban.
Ediliul-șef a mai spus că prin externalizarea achizițiilor publice, autoritățile vor putea interveni prompt și eficient pentru a preveni apariția cazurilor în care copiii sunt alimentați cu pește cu viermi și altă mâncare de proastă calitate.
Externalizarea presupune predarea activităţii interne de ofertare/achizitii publice, care poate oferi în acelaşi timp personal calificat, consultanță de specialitate şi acces în timp real la noutățile legislative.
În prezent, aproximativ 40 de mii de copii din școli sunt alimentați de la cele 5 combinate.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova