Cu acest prilej, Varvara Buzilă - etnograful, muzeograful și doctorul în filologie care activează de mulți ani la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, a vorbit în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" despre importanța acestei sărbători și rolul muzeelor în era tehnologiilor informaționale.
Varvara Buzilă spune că, chiar dacă în acest an sărbătoarea a fost cumva umbrită din cauza pandemiei, totuși emoțiile și pregătirile au fost la fel de intense ca și în anii precedenți. Asta pentru că, de această dată, celebrarea acestei zile are loc în regim on-line, iar activitățile dedicate sărbătorii au început încă din data de 16 mai.
Astfel, instituțiile muzeale din Capitală au pregătit diverse concursuri, tururi 3D, expoziții și colecții prețioase ce pot fi vizionate în regim online. De exemplu, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală este organizat concursul online de ghicitori pentru copii „Cunoașteți natura!”.
Potrivit Varvarei Buzilă, muzeele sunt precum un depozit de memoriei sociale, istorice și colective. Oamenii simt această necesitate de a-și aminti cine sunt, de a conștientiza esența lor personală – toate acestea fiind posibile grație muzeelor.
"Muzeele sunt instituții care aduna obiecte ale trecutului. Cu ajutorul lor putem să readucem tradițiile, valorificându-le în contextul post modernismului. Așa suntem noi oamenii și nu am putea exista doar între tehnologiile moderne. Avem nevoie de acest context natural și de o permanentă sincronizare, reîncărcare energetică de la ceea ce înseamnă experiența umanității", a declarat etnograful.
De menționat că Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită în anul 1977. În Republica Moldova, evenimentul este organizat din anul 2014.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova