Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Stoianoglo: Unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Plahotniuc

Abonare
Procurorul General Alexandr Stoianoglo a susținut un briefing de presă în cadrul căruia a vorbit despre dosarul „furtul miliardului”.

CHIȘINĂU, 18 mai - Sputnik. Din 2015 beneficiarii furtului miliardului erau divizați în trei grupuri de interese: grupul Platon, grupul Filat și grupul Șor. Declarația a fost făcută de procurorul general Alexandru Stoianoglo, în cadrul unui briefeng de presă. Șeful Procuratorii Generale susține că ultimul raport Kroll nu a fost publicat deoarece anume în acesta se face trimitere la încă un grup de interese.

„Este vorba de grupul Plahotniuc, de care oficial nicăieri nu se vorbește”, a precizat Stoianoglo. 

Procurorul general mai spune că, după ce materialele dosarelor în privința figuranților menționați anterior au fost analizate, s-a constatat implicarea activă a grupului Plahotniuc în frauda bancară, iar astfel de dovezi ar fi existat chiar de la bun început. 

Veaceslav Platon - Sputnik Moldova
”Vrea capul lui Platon”: Ce i-a cerut procurorul general al Ucrainei lui Stoianoglo
Mai mult, Stoianoglo a precizat că dosarul lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate.

„Acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și pe interpretare eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor. Prin urmare, cetățeanul Platon a fost condamnat absolut ilegal și ilegal își ispășește pedeapsa”, a menționat Alexandru Stoianoglo. 

Acesta spune că în baza probelor acumulate, Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței acestuia și va insista pe revizuirea echitabilă a cauzei. 

O altă constatare a procurorului-șef este că unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc. 

„Deținem suficiente probe incontestabile care indică că anume cetățeanul Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți sub formă de credit de la Banca de Economii, prin intermediul grupului Șor, acoperit în consecință de mijloacele financiare ale Băncii Naționale a Moldovei. În total, peste 100 de milioane de dolari americani”, a adăugat Stoianoglo. 

Procurorul general precizează că suma a fost direcționată spre procurarea pachetului de acțiuni al unei bănci, a clădirii companiei de asigurări ASITO, a Casei Modei și a hotelul „Național”. De asemenea, banii primiți din creditele de la BEM ar fi fost utilizați de Plahotniuc în scopuri personale sau de către companiile afiliate acestuia pentru procurarea unui avion, pentru acoperirea cheltuielilor legate de cursele charter personale, dar și ale persoanelor din anturajul acestuia. 

Alexandru Jizdan - Sputnik Moldova
Ce rol joacă Vlad Plahotniuc în disensiunile din interiorul PDM

„Reieșind din cele constatate, astăzi, în privința cetățeanului Plahotniuc va fi adoptată o nouă ordonanță de punere sub învinuire, urmând ca acuzarea lui să fie completată astfel ca să i se încrimineze trei capete de acuzare, și anume: crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari. Imediat ce actele de învinuire vor fi traduse în limba engleză, vor fi expediate autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii pentru a fi extrădat și tras la răspundere în Republica Moldova”, a mai spus Procurorul General. 

Totodată, în comun cu alte autorități vor fi întreprinse măsuri în vederea urmăririi penale atât a averii personale a lui Plahotniuc, cât și a companiilor afiliate lui. 

Amintim că fostul lider democrat Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova la scurt timp după trecerea în opoziție a Partidului Democrat pe care îl conducea. Ulterior și-a depus mandatul de deputat și a renunțat la șefia formațiunii politice.

Când îl vor extrăda americanii pe Plahotniuc: Iată ce spune procurorul general>>>

În octombrie 2019, magistrații de la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele fostului lider al PDM Vlad Plahotniuc. După ce acesta nu s-a prezentat în fața organului de urmărire penală pentru a fi audiat în cadrul unui dosar penal inițiat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, Procuratura Anticorupție a anunțat că fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0