Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, reprezentantul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Nicolae Olărașu a declarat că în ultima perioadă cele mai multe plângeri adresate din partea consumatorilor în domeniului comerțului electronic s-au referit la practicile comerciale înșelătoare, informație incompletă despre produse (preț, etc.) precum și livrarea unor produse ce nu corespund standardelor de calitate.
De asemenea, Nicolae Olărașu a remarcat că una dintre cele mai frecvente situații cu care se confruntă consumatorii este livrarea cu întârziere a produselor solicitate. Specialistul a subliniat că nu există un termen de livrare standard, acesta fiind în mare parte stabilit de către agentul economic.
În situația în care livrarea a fost efectuată cu întârziere, adică a depășit timpul anunțat de către agentul economic, atunci consumatorii sunt în drept să solicite o reducere corespunzătoare a prețului.
"În prezent, în mare parte agenții nu reușesc să livreze produsele în termenul stabilit, din diverse motive: cererea a crescut semnificativ, lipsă de personal ș.a. De exemplu, dacă agentul economic informează că livrarea va fi efectuată în 48 de ore, atunci acest termen nu trebuie să fie depășit. În general, consumatorul are dreptul să perceapă penalități de 2% pentru fiecare oră de întârziere din suma de livrare", a explicat reprezentantul APCSP.
Anterior, Nicolae Olărașu a menționat câteva criterii la care trebuie să atragă atenția consumatorii atunci când fac cumpărături online. Specialistul a îndemnat oamenii să achiziționeze produse de la magazine online cunoscute sau cu care au mai avut contacte comerciale înainte, sau despre care nu există comentarii negative ale altor clienți pe forumuri sau pe site-urile de evaluare a serviciilor. Nicolae Olărașu a precizat că există mai multe criterii de selectare a unui magazin online. Totuși, este important să fie indicată denumirea agentului economic, codul fiscal, codul TVA, telefonul de contact și adresa de e-mail.
Consumatorii sunt îndemnați să sesizeze autoritățile privind toate practicile incorecte depistate și să apeleze la linia fierbinte 022-51-51-51 pentru a raporta anumite încălcări.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova