Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agricultorii s-au pomenit într-o situație dificilă: Seceta compromite recolta

© Sputnik / Irina LeahovaСплав по Днестру
Сплав по Днестру - Sputnik Moldova
Abonare
Luna mai nu este la fel de secetoasă precum perioada anterioară. Au căzut ploi în ultimele două săptămâni, dar acestea nu sunt în măsură să redreseze situația, pentru că urmările deficitului de precipitații pentru sol încă mai sunt foarte pronunțate.

Într-o serie de raioane din Moldova, în principal din sudul și din centrul țării, se constată o situație foarte dificilă ca urmare a secetei hidrologice ce a predominat iarna și primăvara. Acest lucru l-a subliniat, într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Vasile Cociu, șeful unei gospodării agricole din satul Carahasani, raionul Ștefan Vodă. 

Ministrul Ion Perju în ședință - Sputnik Moldova
Situația din agricultură: Centrul și sudul Moldovei sunt afectate puternic

Dezastru pentru cerealele de iarnă

Fermierul, care practică agricultura de peste 45 de ani, susține că n-au fost suficiente precipitațiile căzute, în prima decadă a lunii mai, în raioanele Căușeni și Ștefan Vodă, iar umiditatea a pătruns în pământ la o adâncime de numai vreo 10 centimetri. În unele părți din sudul țării practic nici n-a fost ploaie.

„Situația cerealelor de iarnă este catastrofală. Pe alocuri, plantele nu depășesc 15 centimetri înălțime. În primul rând, vorbim despre grâu și orz. Lipsa îndelungată a precipitațiilor a făcut ca acestea să pară arse cu o flacără. Înălțimea prea mică a culturilor de iarnă nu va permite recoltarea lor cu combainul”, a spus fermierul.

Probleme cu porumbul și floarea soarelui

Arată lamentabil și plantațiile de muștar, și de mazăre din preajma satului Carahasani, grav afectate de lipsa de umiditate.

Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
BNM menține neschimbată rata de bază și anunță că recolta din 2020 va fi slabă  

Și starea culturilor de primăvară, precum floarea-soarelui și grâul, nu este foarte bună. 

„Am reușit să profităm de momentul potrivit și să semănăm pe suprafețe mari floarea-soarelui și porumb, pe când era suficientă umiditate în sol. Cu toate acestea, în prezent, multe tulpini ale acestor plante au început să se usuce din cauza secetei”, a spus fermierul.

Potrivit lui, culturile de primăvară, fructele, legumele pot fi salvate doar de precipitații abundente, care ar trebui să dureze cel puțin 5-7 zile. Doar asemenea ploi i-ar ajuta pe fermierii din sudul și centrul țării să poată obține o recoltă acceptabilă pentru cel de-al doilea grup de culturi.
În cazul culturilor de iarnă, a spus Cociu, în cel mai bun caz, va fi posibilă recoltarea a 20% -  30% din cantitatea preconizată.

Muncă titanică pentru salvarea podgoriilor și livezilor

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Politică
Ce rezerve de produse alimentare avem: Discuția lui Igor Dodon cu Ion Perju - Video
În lipsa precipitațiilor și umidității în sol, culturile fructifere multianuale suferă, în special podgoriile și livezile. În ferma din satul Carahasani, acestea sunt irigate prin sisteme de picurare și cu apă din rezervoare.

„Situația este foarte complicată. Chiar și în iazurile și bazinele de acumulare a apei din regiunea noastră nu a mai rămas practic apă pe care să o duci în grădini și podgorii pentru irigare sistematică”, a declarat agricultorul.

Potrivit lu, situația nu este mai bună nici la fermele vecine – antreprenorii locali speră să-și acopere cel puțin costurile semănatului și să le plătească muncitorilor banii munciți în mod cinstit.

Nordul va salva Moldova

Președintele organizației teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, a declarat pentru Sputnik că există suficientă umezeală în solul din nordul țării, unde a căzut o cantitate mai mare de precipitații.

Serviciul antigrindină - Sputnik Moldova
Terenurile agricole afectate de grindină: Cine este de vină
„În nord ar trebuie să ne așteptăm la o cantitate medie de recoltă pentru culturile de iarnă, dar semnificativ mai mică decât anul trecut. În centru și în sud nu ajunge umiditate în sol. Agricultorii vor putea recolta mai puțin de 50% din volumul recoltei din anul trecut la culturile de bază”, a spus expertul.

În centru și în sudul țării, a adăugat el, cel mai mult vor avea de suferit de pe urma secetei culturile de iarnă, grâul, orzul, precum și rapița, din care sunt produși biocombustibili.

„Experiența îndelungată îmi sugerează că nimic nu mai poate salva culturile de iarnă din centrul și sudul țării. Monitorizez situația de mulți ani și am ajuns anume la această concluzie”, a menționat Garaba.

Anterior, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihail Machidon, a subliniat că seceta poate duce la o creștere a prețului grâului, iar dacă situația se va complica, va fi necesară intervenția statului.

El a explicat, în studioul Sputnik Moldova, că marile companii producătoare lucrează acum pe baza contractelor pentru materii prime la prețurile de anul trecut. Secretarul de Stat a apreciat că seceta din acest an va agrava situația producătorilor de cereale.

Producătorii înțeleg riscurile - dacă recolta va fi scăzută, poate că vor reînsămânța unele câmpuri. Din acest motiv există o tendință de creștere a prețurilor. Grâul alimentar a costat 3 - 3,5 lei la începutul anului, iar acum costă 3,7 - 3,9 lei.

Situația poate fi influențată și de faptul că, din cele 17 state care au limitat anterior exporturile de produse alimentare pentru a-și proteja piețele interne, aproape o jumătate au ridicat deja restricțiile instituite din cauza pandemiei COVID-19, inclusiv exportatorii mari de grâu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0