Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Părerea experților: Cum trebuie autoritățile să se pregătească de alegerile prezidențiale

© Sputnik / Miroslav RotariКишиневцы голосуют на втором туре местных выборов
Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile mai au la dispozție șase luni pentru a omite toate carențele din Codul Electoral și a se pregăti de scutinul prezidențial. Asta a declarat expertul Promo-Lex Pavel Postică, în cadrul emisiunii "Contrapunct" de la Spuntik Moldova.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. În data de 1 noiembrie ar putea fi desfășurate alegerile prezeidențiale. Un proiect în acest sens a fost apribat de Comisia Juridică, Numiri și Imunități a Parlamentului. Expertul Promo-Lex a declarat în studioul Sputnik Moldova că această dată se încarează în termenul legal, iar partea bună este că se discută din timp despre acest scrutin ca să fie omise toate speculațiile.

Президентура РМ - Sputnik Moldova
Politică
Comisia Juridică a Parlamentului a aprobat proiectul privind data alegerilor prezidențiale
În același timp, Postică spune că după alegerile prezidențiale din 2016, Parlamentul urma să corecteze mai multe abateri constate de Curtea Constituțională în urma scrutinului. Deși deputații au ajustat unele aspecte, totuși mai sunt prevederi care trebuie îmbunătățite, spune expertul. 

"Noi, cei de la Promo-Lex am elaborat un proiect despre deschiderea secțiilor peste hotare, trebuie să inițiem discuții la acest subiect de pe acum. Mai este problema soluționării contestațiilor, implicarea bisericilor și a mass-mediei în campania electorală", a delcarat Pavel Postică, expert Promo-LEX.

În același timp, membrul Comisiei Electorale Centrale Andrei Volentir spune că pe parcursul ultimilor ani s-au făcut anumite modificări pentru îmbunățirea legilor. 

"Din câte am observat în ultimele modificări legislative aduse Codului Electoral, parțial, unele din aceste probleme au fost deja soluționate cum ar fi: numărul de buletine de vot disponbile pentru diasporă sau momente legate de procedura de înregistrare în prealabil ", a spus Andrei Volentir, membru CEC.

Vasile Bolea, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, susține că într-adevăr Codul Electoral necesită anumite ajutări.

Dumitru Diacov - Sputnik Moldova
Diacov, despre poza în care apare Candu și Voronin: Îl pregătesc de prezidențiale

"Noi trebuie să ajutăm Codul Electoral, căci avem adoptat un Cod Administrativ care de un an este în vigoare. În perioada aceasta până la prezidențiale, o modificare privind îmbunătățirea legislației ca să asigurăm un proces liber, trebuie să o facem", a spus Vasile Bolea.

Totodată, membrul CEC Andrei Volentir a vorbit și despre unele inițiative ale expertului desemnat de Comsiai Electorală care ar putea fi adoptate la acest scrutin prezidențial. Printre prevederi se numără: reducerea timpului de votare de la 14 la 12 ore și imprimarea buletinelor de vot în limba de stat.

"Ora trebuie modificată pentru că membrii centrelor de votare stau prea mult timp în secții, iar ce ține de limba de stat raționamentul este simplu: cuprinde doar numele concurenților și partidului, iar aici nu sunt alte texte care necesită a fi delușite. O altă inițiativă prevede că persoanele care vor candida vor fi eliberate de la obligația de a prezenta declarația de avere și interese pentru ultimii doi ani. O altă prevedere este excluderea prezentării certificatului de sănătate", a declarat Andrei Volentir, membru CEC.

Игорь Додон и Майя Санду - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon și Maia Sandu, favoriții cetățenilor la prezidențiale: Iată ce arată un sondaj

Expertul Promo-Lex a comentat aceste inițiative. Pavel Postică a menționat că excluderea observatorilor numiți de candidații electorali în cadrul secțiilor de votare nu este cea mai bună decizie. 

"Societatea trebuie să cunoască averea candidaților. Timpul de votare de la 14 la 12 ore, este o prevedere judicioasă. Oboseala membrilor centrelor de vot poate provoca erori care pot costa scump. Totuși, cred că aceaste prevedere trebuie mai târziu aplicate, căci alegătorii nu sunt pregătiți pentru asta", a declarat Pavel Postică, expert Promo-LEX.

Bolea: Tipărirea buletinelor electorale doar în limba de stat - o încălcare a drepturilor omului

Cu rferire la propunerea e a imprima buletinele de vot doar în limba de stat, deputatul socialist Vasile Bolea a spus că aceasta ar constitui o încălcare a drepturilor omului, dar fiind că cetățenii au dreptul să se informeze în limba pe care o posedă.

El s-areferit la raportul Consiliului nedescriminare din 2018, în care au fost constatate cazuri de disriminare pe criteriu lingvistic în Republica Moldova. Bolea a amitim că acest consiliul a făcut peste 30 de recomandări autorităților în acest sens.

Deputatul socialist a mai menționat că tipărirea buletinelor de vor doar în limba de stat este inacceptabilă într-o țară în care mulți cetățeni sunt alolingvi și le este greu să vorbească, să citească și să înțeleagă conținutul buletinelor electoale dacă acestea ar fi tipărite doar în limba de stat. 

Comisia Juridică, Numiri și Imunități a Parlamentului a aprobat, cu majoritatea voturilor, raportul la proiectul de hotărâre cu privire la stabilirea datei alegerilor Președintelui Republicii Moldova. Documentul prevede că alegerile vor fi stabilite pentru data de 1 noiembrie 2020, hotărârea urmând să intre în vigoare în data de 15 august 2020. Proiectul urmează să fie propus Parlamentului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0