Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Examenul de Bacalaureat din acest ar putea fi anulat

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Accesați arhiva multimediaЭкзамен
Экзамен - Sputnik Moldova
Abonare
O informație de ultima oră cu referire la examenul de Bacalaureat din acest an a fost prezentată de ministrul Educației, Culturii și Cercetării Igor Șarov.

CHIȘINĂU, 13 mai - Sputnik. Examenul de Bacalaureat din acest an ar putea fi anulat. O propunere în acest sens vine de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Informația a fost făcută publică de ministrul Educației, Igor Șarov. Totodată, ministrul spune că decizia finală urmează să fie luată de Parlamentul Republicii Moldova. Mai mult, acesta îndeamnă clasa politică să se abțină de la dispute și să ia o decizie comună în interesul copiilor. 

Игорь Шаров Igor Șarov - Sputnik Moldova
Societate
Ministrul Educației: Cum se vor desfășura examenele pentru elevi în acest an

„Decizia nu a fost luată ușor. Am cântărit fiecare aspect, am analizat fiecare situație”, a precizat Șarov.

Igor Șarov mai spune că au fost analizate mai multe scenarii în vederea organizării examenelor de Bacalaureat din acest an. 

„Primul scenariu se referă la susținerea BAC-ului în centrele de bacalaureat existente, dotate cu monitorizare. Avantajele acestui scenariu sunt corectitudinea, echitatea și credibilitatea, dar comportă un risc sporit de contaminare cu noul coronavirus, atât în rândul elevilor cât și a profesorilor, asistenților și evaluatorilor”, a mai spus Șarov. 

Organizarea examenelor în centrele de bacalaureat ar însemna prezența în aceaiași instituție a unui număr de la 50 la 450 de persoane, ceia ce face imposibilă respectarea distanței sociale. 

Un alt scenariu se referă la susținerea examenului în instituțiile de învățământ de proveniență. Potrivit ministrului, nici acest scenariu nu este potrivit întrucât lipsa monitorizării va încuraja frauda și corupția.

Școala - Sputnik Moldova
Înscrierea copiilor în clasa I se va realiza în două etape: Iată când începe procesul

Totodată, numărul instituțiilor în care ar putea fi organizat BAC-ul, dacă se merge pe acest scenariu, crește de la 88 la 371, ceea ce complică organizarea examenului. Mai mult, s-ar putea dubla bugetul pentru organizare. 

Șarov a vorbit și despre un scenariu care presupune organizarea examenului de bacalaureat în regim on-line. Unicul avantaj al acestui scenariu sunt condițiile sigure ale elevului. Astfel este eliminat în totalitate riscul contaminării cu COVID-19. Igor Șarov spune că scenariul patru este cel mai realist și este propus de Ministerul Educației. Mai exact, anularea examenului de Bacalaureat și eliberearea diplomelor în baza mediilor anulale din perioada de liceu. Proiectul de lege cu privire la anularea organizării și desfășurării examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, va fi propus astăzi în ședința de Guvern. Ulterior urmează să fie aprobat de Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit informațiilor prezentate de ministrul Educației, 17459 de candidați erau înscriși la examenul de BAC pentru anul 2020. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0