Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Traseismul politic: Care ar putea fi consecințele pentru Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание парламента
Здание парламента - Sputnik Moldova
Abonare
În prezent, aproximativ 13-14 deputați au părăsit facțiunile partidelor pe listele cărora au ajuns în Parlament, ceea ce constituie peste 10% din corpul legislativ. Astfel de date au fost prezentate de președintele țării.

CHIȘINĂU, 12 mai - Sputnik. „Traseism politic” de sărbătorile din mai - mai mulți deputați au părăsit concomitent fracțiunea Partidului Democrat. Deputații au migrat în diferite moduri - unii către grupul Pro Moldova, format de fostul democrat Andrian Candu, alții către facțiunea Șor, iar unii dintre deputații care au părăsit partidul ce i-a adus în Parlament încă nu s-au decis căror firțe politice să se alăture. Între timp, rândurile majorității parlamentare ale PSRM și PDM se reduc. Care ar putea fi soarta acestui Parlament, aflați din analiza Sputnik Moldova.

Președintele avertizează

Șeful statului, Igor Dodon, a menționat că Moldova nu are nevoie de criză, ci de stabilitate politică.

”Observăm că mai mulți deputați și-au părăsit fracțiunile, partidele cu care au intrat în Parlament. S-a început acea practică vicioasă din Parlamentul precedent - traseismul politic. La moment avem 13 sau 14 deputați, care și-au părăsit partidele, asta înseamnă peste 10% din deputați”, a spus Dodon.

Potrivit lui, astfel de metode au fost folosite anterior de fostul lider al democraților moldoveni, Vladimir Plahotniuc, care a fugit din Moldova în vara lui 2019 și „care a reușit să distrugă trei fracțiuni parlamentare”.

Ян Лисневский - Sputnik Moldova
Cine are de pierdut și cine va câștiga de pe urma plecărilor din PDM

”Oponenții noștri, visează în fiecare zi și se bucură ca copiii pentru a crea o majoritate parlamentară din transfugi. Și atunci cu ce sunteți mai buni ca Plahotniuc? Bateți din palme că s-au mai dus doi-trei deputați dintr-un partid, iar unii ambasadori salută acest lucru. Și ce facem mai departe în această situație? Vreți să declanșați criza politică care ar declanșa alegerile parlamentare anticipate? Noi o să facem față acestui lucru”, a spus Dodon.

După cum a afirmat președintele Dodon, dacă plecările din Partidul Democrat va continua, este cel mai probabil că țara nu va putea să evite organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Cine va avea de pierdut mai mult din cauza traseismului politic al deputaților

Din cauza migrației deputaților, vor avea de pierdut atât Partidul Democrat, cât și Pro Moldova. De această părere este de politologul Jan Lisnevski exprimată în studioul Sputnik Moldova.

”Rezultatul bătăliilor dintre PDM și grupul parlamentar Pro Moldova este simplu: ambele formațiuni nu vor intra în următorul Parlament. Și vă spun de ce. Noi vedem că astăzi aceste partide au un anumit procent, dar ei nu vor reuși să se mobilizeze în campania electorală, plus că electoratul este dispersat nu în două, ci tocmai în trei, deoarece apare încă o categorie de votanți ai PDM – cei dezamăgiți”, spune Ian Lisnevschi.

Potrivit lui, atât Partidul Democrat, cât și Pro Moldova ”merg pe o strategie greșită, deoarece despre această migrație politică se vorbește foarte mult, iar oamenii nu văd cu ochi buni aceste mișcări. Oamenii așteaptă o schimbare a clasei politice, o schimbare de abordare, de mentalitate, dar nu schimbări de la un partid la altul”.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Deputat PAS: "Acum noi nu suntem adepții creării unor blocuri"

Alegerile anticipate vor fi o încercare serioasă și pentru PAS, condus de Maia Sandu, și pentru formațiunea DA a lui Andrei Năstase.

”Astăzi, noi vedem un procent foarte mare de oameni care nu s-au decis pe cine vor vota la următorul scrutin parlamentar. Și acest electorat este anume de dreapta. Respectiv, dreapta va avea mult de pierdut. Astăzi, PSRM nu are concurenți la acest capitol. Pe stânga mai este Partidul Nostru și Partidul Șor, care încearcă să-i facă concurență PSRM-ului, dar aceste formațiuni nu au structuri în teritoriu, respectiv, bătălie pe stânga nu există. În mare parte, toată bătălia se dă pe dreapta”, consideră Ian Lisnevschi.

Traseismul politic ca gen de sport

Migrația deputaților de la o facțiune la alta pe parcursul mandatului lor parlamentar a ajuns un fel de normă sau chiar s-a transformat într-un fel de sport. Despre „traseismul politic” se vorbește nu doar în ultimele luni, ci de-a lungul mai multor ani.

Doctorul în drept internațional, Nicolae Osmochescu, aflat în studioului Radio Sputnik Moldova, a declarat că este categoric împotriva acestui fenomen.

”Eu sunt categoric cu transfugii ăștia care umblă dintr-o fracțiune în alta. Cât se poate? Acesta este „traseism politic”. Toate mișcările astea: de la comuniști la socialiști, de la socialiști la democrați, de la liberal-democrați la democrați… aceste mișcări demonstrează că oamenii care vin în Parlament nu vin să facă ceva în interesul poporului, ci în interesul personal”, a declarat Nicolae Osmochescu.

Potrivit lui, pentru a stopa acest fenomen este nevoie ca acesta să fie interzis prin lege.

”Cetățenii simpli trebuie să aleagă în Parlament persoane care merită să ajungă acolo, persoane cu verticalitate, plus că trebuie modificată legislația astfel încât aceste treceri de la o fracțiune în alta să nu fie permise pe perioada unui mandat. Ai ieșit din fracțiune - gata, ești deputat independent, atât, deoarece legislația noastră permite ca după o anumită perioadă să treci într-o altă fracțiune”, conchide doctorul în drept internațional Nicolae Osmochescu.

Nicolae Osmochescu - Sputnik Moldova
Nicolae Osmochescu spune ce-i determină pe deputați să migreze dintr-o fracțiune în alta

”Recorduri” parlamentare

Întotdeauna a existat „traseism politic” în Parlamentul moldovenesc, dar cele mai de aploare fenomen de acest fel a fost înregistrat în Parlamentul de legislatura a XX-a. În perioada 2014-2019, peste o treime dintre deputați și-au schimbat apartenența politică, trecând de la o fracțiune la alta. În urma acestei migrații, fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova a suferit cele mai mari pierderi - până la sfârșitul mandatului, aceștia au rămas cu 5 deputați din cei 23 câți au intrat în Parlament.

În aceeași perioadă, Partidul Comuniștilor a pierdut 2/3 din deputați - din 21 de deputați au rămas cu 7. Dar Partidul Democrat, ca urmare a tuturor acestor schimbări, a câștigat mai mult decât restul. Au reușit să-și dubleze numărul de mandate. În urma alegerilor din 2014, democrații aveau 19 locuri în parlament, iar până la sfârșitul mandatului aveau deja 39.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0