Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cine are de pierdut și cine va câștiga de pe urma plecărilor din PDM

© Sputnik / OsmatescoЯн Лисневский
Ян Лисневский - Sputnik Moldova
Abonare
În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, democrații au obținut 30 de mandate. Astăzi, fracțiunea PDM din Parlament numără 17 aleși ai poporului. Cine are de pierdut și cine va câștiga de pe urma acestor plecări.
Cine are de pierdut și cine va câștiga de pe urma plecărilor din PDM

Atât PDM cât și grupul Pro Moldova vor avea de pierdut de pe urma migrației deputaților de la democrați, iar nota de plată va fi achitată de aceste entități politice la următorul scrutin parlamentar. Declarația aparține directorului companiei de consultanță și cercetare politică „Intellect Group”, Ian Lisnevschi, și a fost făcută pentru Sputnik Moldova.

Violeta Ivanov, PCRM. Виолета Иванов, ПКРМ - Sputnik Moldova
Politică
Încă trei deputați părăsesc fracțiunea PDM și aderă la Pro Moldova
„Rezultatul bătăliilor dintre PDM și grupul parlamentar Pro Moldova este simplu: ambele formațiuni nu vor intra în următorul Parlament. Și vă spun de ce. Noi vedem că astăzi aceste partide au un anumit procent, dar ei nu vor reuși să se mobilizeze în campania electorală, plus că electoratul este dispersat nu în două, ci tocmai în trei, deoarece apare încă o categorie de votanți ai PDM – cei dezamăgiți”, spune Ian Lisnevschi

Directorul companiei de consultanță și cercetare politică „Intellect Group” spune că deși ambele entități politice susțin că vor o schimbare radicală, au șanse mici să se reformeze pe interior și să-i convingă pe alegători.

„Din punctul meu de vedere, ambele entități merg pe o strategie greșită, deoarece despre această migrație politică se vorbește foarte mult, iar oamenii nu văd cu ochi buni aceste mișcări. Oamenii așteaptă o schimbare a clasei politice, o schimbare de abordare, de mentalitate, dar nu de schimbări de la un partid la altul”, adaugă Ian Lisnevschi.

Cert este că, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, situația pentru cele două entități politice ar fi și mai gravă. Într-o situația mai bună nu este nici PAS și PPDA.

Заседание Парламента 18_06_2019 Парламент Parlament ПДМ демократы PDM  - Sputnik Moldova
Politică
„Adio PDM”: Încă un deputat părăsește fracțiunea PDM
„Astăzi, noi vedem un procent foarte mare de oameni care nu s-au decis pe cine vor vota la următorul scrutin parlamentar. Și acest electorat este anume de dreapta. Respectiv, dreapta va avea mult de pierdut. Astăzi, PSRM nu are concurenți la acest capitol. Pe stânga mai este Partidul Nostru și Partidul Șor, care încearcă să-i facă concurență PSRM-ului, dar aceste formațiuni nu au structuri în teritoriu, respectiv, bătălie pe stânga nu există. În mare parte, toată bătălia se află pe dreapta”, conchide Ian Lisnevschi.

Patru deputați ai PDM au anunțat săptămâna trecută că părăsit fracțiunea, precum și formațiunea politică. Trei dintre aceștia au anunțat deja că se vor alătura „blocului antiguvernamental”, anunțat de liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu.

De menționat este că după scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019, PDM a intrat în Parlament cu 30 de deputați. Astăzi, fracțiunea PD a rămas cu doar 17 aleși ai poporului.

Fluxul de știri
0