În acest context, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", prodecanul Facultății de Medicină Nr.1, responsabilă pentru programul de studii Asistenţă Medicală Generală și conferenţiarul universitar la Catedra de medicină de familie, Virginia Șalaru, a vorbit despre instruirea viitorilor asistenți medicali, dar și despre activitatea acestora în sistemul național de sănătate.
"La moment nu avem încă o promoție de absolvenți ai instituției noastre la această specialitate. Universitatea se implică activ pentru a face cât mai atractivă această profesie. De exemplu, peste hotare sunt angajați în calitate de asistenți medicali doar cei cu studii superioare. Astfel, absolvenții liceelor sunt motivați să opteze pentru asemenea specialitate. Durata studiilor este de patru ani, ulterior studenții sunt apți să aleagă un program de masterat în diverse domenii, ceea ce le lărgește orizontul de dezvoltare", a declarat pentru Sputnik Virginia Șalaru.
De asemenea, conferenţiarul universitar a menționat că asistenții medicali au trei roluri importante: dependent (execută ceea ce le spune un doctor), independent și interdependent (atunci când decid de sine stătător ce servicii trebuie să acorde). Potrivit specialistului, în cadrul universității studenții sunt învățați să dezvolte competențe și abilități de leadership, deprinderi pedagogice și altele – toate acestea pentru ca viitorii asistenți medicali să fie capabili să opteze pentru un rol independent, să avanseze și să facă față tuturor provocărilor.
De menționat că în Republica Moldova Ziua internaţională a asistenţilor medicali este sărbătorită din anul 1994.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova