Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un mare regret: Ce-i macină pe veteranii de război din Republica Moldova

© Sputnik / OsmatescoВетеран ВОВ Иван Иванович Сухоруков
Ветеран ВОВ Иван Иванович Сухоруков - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova au rămas foarte puțini veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Numărul lor scade dramaric de la an la an, iar și mai trist este că, după ce au trăit o viață ridicați în slăvi, acum sunt nevoiți să asiste la neadevăruri crase.

Mai puțin de 200 de participanți la Marele Război pentru Apărarea Patriei au mai rămas în țara noastră, potrivit datelor Organizației Veteranilor din Republica Moldova. În 1987, când a fost constituită această organizație, erau aproximativ 160 de mii, iar la începutul celui de-al treilea mileniu numărul lor a scăzut de trei ori.

Ветераны на Красной площади перед началом парада - Sputnik Moldova
Aniversați de Ziua Victoriei: Veteranii războiului mondial, aproape de centenar - Audio

Puținii veterani care mai sunt printre noi au peste 90 de ani sau chiar peste 100.

Au trăit o viață fiind ridicați în slăvi pentru că au pus umărul la Victoria împotriva celui mai odios regim al tuturor timpurilor, dar în ultimii ani sunt nevoiți să asiste la adevărate campanii de negare a faptelor eroice pe care le-au săvârșit - falsuri care-i afectează nespus de mult.

La începutul acestui an, Polonia a acuzat URSS că a fost în egală măsură cu Germania responsabilă de declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial. Asta deși pe teritoriul acestei țări s-a aflat unul dintre cele mai mari lagăre de concentrare - cel de la Auschwitz - unde au fost omorâți peste un milion de evrei și care a fost eliberat pe 27 ianuarie 1945 anume de sovietici. 

Iar acum câteva zile, Casa Albă a menționat că victoria împotriva nazismului au obținut-o SUA și Marea Britanie, iar despre URSS nu a amintit nimic. Toate aceste falsuri le provoacă o adevărată suferință celor cărora le datorăm astăzi pacea pe pământ. 

„Astăzi mulți nu spun adevărul, ba chiar spun că URSS nu a participat la război, ci doar SUA și Marea Britanie. Noi știm că aliații au avut înțelegerea în 1942 să deschidă al doilea front, dar l-au deschis abia în 1944, când au văzut deja că Armata Sovietică poate elibera definitiv Europa. Nu trebuie să dăm voie ca în aceste minciuni să creadă oamenii noștri”, - a declarat pentru Sputnik Moldova veteranul Sirovina Mirko Sava. 

Veteranul născut în Iugoslavia și stabilit după război în Moldova a împlinit chiar de Ziua Victoriei, pe 9 mai, venerabila vârstă de 95 de ani. Fiind aproape de centenar, lui Mirko Sirovina nu-i este frică de moarte pe care a văzut-o cu ochii de foarte multe ori în timpul confruntărilor militare. Cel mai mult îi este frică de faptul că tânăra generație va cădea în capcana dezinformării și, în cele din urmă, adevărul va fi umbrit pentru todeauna. 

© Photo : Sirovina Mirko SavaSirovina Mirko Sava împreună cu fiica Elena
Un mare regret: Ce-i macină pe veteranii de război din Republica Moldova - Sputnik Moldova
Sirovina Mirko Sava împreună cu fiica Elena

„Am rămas foarte puțini în Moldova și toți suntem în vârstă înaintată. Este important să menținem mișcarea „Moștenitorii Victoriei” din care fac parte tineri. Ei vor putea mereu să spună adevărul despre Marele Război pentru Apărarea Patriei”, a declarat Mirko Sirovina. 

Veteranul susține că poporul iugoslav era cutremurat de evenimentele care se produceau în lume în primii ani de război. 

„A fost marcant momentul în care nemții au atacat URSS. Pentru noi asta a fost îngrozitor, pentru că știam că doar URSS poate să învingă un astfel de inamic ca Germania și să elibereze și Iugoslavia. Foarte tare ne făceam griji când nemții se apropiau de Moscova, Leningrad, Stalingrad, Caucaz. Asta ne întrista foarte mult, dar ne-a însuflețit foarte mult faptul că trupele sovietice au înfruntat nemții lângă Moscova. A fost pentru noi o speranță că nemții vor fi învinși”, a declarat Sirovina Mirko Sava pentru Sputnik Moldova. 

El își aduce aminte cu mare nostalgie cum a luptat alături soldații sovietici pentru eliberarea de sub ocupație a țării în care s-a născut.

La ceas aniversar de Ziua Victoriei: Veterani de război, aproape de centenar

„Asta a fost întâlnirea dintre armatele frățești. Îmi aduc aminte foarte bine aceste momente, pentru că m-au impresionat mult. Fără doar și poate URSS a suferit pierderi, deși o jumătate de Iugoslavie era eliberată până la sosirea trupelor sovietice. Totuși, sovieticii au ajutat foarte mult poporul iugoslav pentru victoria definitivă. Armatele sovietică și iugoslavă s-au reunit și se susțineau reciproc”, a declarat Mirko Sirovina. 

După război, veteranul născut în Iugoslavia a venit în URSS să facă studii militare, iar când le-a absolvit nu a mai vrut să se întoarcă acasă. A ales să rămână în Uniunea Sovietică și anume în Moldova. Aici, într-un bloc din Chișinău, Mirko Sava locuiește în vecinătate cu un alt veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei - Vladimir Voițehovici, care a participat la cele mai sângeroase lupte.

© Photo : Organizaţia veteranilor din Republica MoldovaVoițehovici Vladimir și Sirovina Mirko Sava, veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial
Un mare regret: Ce-i macină pe veteranii de război din Republica Moldova - Sputnik Moldova
Voițehovici Vladimir și Sirovina Mirko Sava, veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial

Vladimir Voițehovici a apărat Moscova atunci când trupele Germane erau la doar 20 de kilometri distanță de ea, a eliberat Belarusul - țară în care s-a născut, și Moldova - țară care i-a devenit a doua Patrie. Dar, de departe, cea mai marcantă luptă a fost cea de la Stalingrad. 

Stalingrad: Mărturii din Moldova despre lupta care a schimbat cursul războiului mondial

A văzut cu ochii săi cum oraşul numit astăzi Volgograd a fost transformat într-o ruină. Vladimir Voițehovici a supraviețuit însă și astăzi împarte cu noi impresiile care l-au marcat pentru tot restul vieții. 

”Am fost de patru ori rănit în acel război. De ce am supraviețuit? Pentru că m-au ajutat tovarășii de front, m-au învățat cum să lupt. Eram foarte tânăr. Am mers de bună voie la război. Nu aveam nici 18 ani. Asta a fost educația primită de la părinții mei, care mi-au insuflat spiritul dreptății, dar și educația primită în școală, unde am fost învățați nu doar să ne iubim Patria, ci să o și apărăm. (...) Am supraviețuit pentru că eram pregătiți pentru asta. Am trăit până atunci în condiții grele”, afirmă veteranul.

După război, Vladimir Voițehovici, care a eliberat Moldova, s-a îndrăgostit de țara noastră și a decis să rămână aici, unde și-a întemeiat o familie. 

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Ministerul Sănătății: Numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19 a scăzut simțitor

„Am văzut cum muncește poporul moldovenesc, este foarte muncitor, cu temperament. M-am îndrăgostit de acest popor și de Moldova, care a devenit pentru mine a doua Patrie. Am participat la restabilirea țării. Generația noastră a depus efort ca Moldova să devină o livadă înfloritoare. Și sper din tot sufletul că  Moldova va redeveni o țară înfloritoare. Toate acestea vor fi!” - susține Vladimir Voițehovici. 

La ai săi 95 de ani, veteranul care a trecut prin ororile celui mai crunt război din istoria omenirii își dorește un singur lucru - ca următoarele generații să nu uite de ce a fost în trecut. 

„Va fi păstrată memoria – vom avea viitor! Nu va fi păstrată memoria – nu vom avea viitor! Trebuie să ținem minte. Ce m-a învățat pe mine acest război – că un astfel de război nu trebuie să se mai repete niciodată. M-a învățat că trebuie să muncim mult ca să trăim bine și să învățăm. Datorită unității poporului, datorită organizării am învins. În lipsa acestor lucruri niciodată nu am fi înfruntat inamicul”, susține veteranul. 

Despre importanța păstrării memoriei Marelui Război pentru Apărarea Patriei vorbește și veteranul Pavel Gladkov. Și el și-a sărbătorit de Ziua Victoriei aniversarea - a împlinit pe 9 mai 99 de ani. O vârstă de care foarte multă lume nu mai ajunge să se bucure vreodată, iar mulți dintre cei care ajung - devin neputincioși.

© Sputnik / OsmatescoGladkov Pavel, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei
Un mare regret: Ce-i macină pe veteranii de război din Republica Moldova - Sputnik Moldova
Gladkov Pavel, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei

Nu este și cazul lui Pavel Gladkov, care, deși este aproape de centenar, are o minte lucidă și parcă întinerit și radios ne-a descris cu lux de amănunte impresiile despre luptele la care a participat în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Dar firul vieții sale putea să se rupă cu mult mai devreme, când în timpul confruntărilor militare o medalie prinsă în piept pentru merite obținute în război l-a ferit de un glonț. 

„Dacă acea medalie nu era prinsă în piept, nu ar fi avut loc discuția noastră astăzi”, ne-a spus zâmbind veteranul. 

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Rusia
Zaharova, revoltată de declarația Casei Albe privind victoria SUA împotriva nazismului

Cel mai mult Pavel Gladkov a fost marcat de contraofensiva sovieticilor de lângă Moscova din 1941-1942. Timp de două luni, nemții au reușit să se apropie la 20 de kilometri de Capitala URSS, iar ulterior sovieticii au început contraofensiva. 

„Acesta a fost primul semnal că URSS va învinge și asta le-a dat încredere și speranță soldaților. Starea  noastră de spirit s-a schimbat complet. Tancurile noastre erau mai bune. Practic, doar URSS putea învinge în acest război. Germania era un dușman foarte serios și și-a găsit aliați în toată Europa”, a declarat Pavel Gladkov pentru Sputnik Moldova

La 75 de ani de la Marea Victoriei, veteranul își dorește ca societatea contemporană să nu dea uitării evenimentele de atunci. 

”Această Victorie a fost victoria tuturor victoriilor, a fost un război extrem de sângeros. 27 de milioane de oameni și-au pierdut viața. Am știut mereu că vom învinge, deși URSS a primit în acest război cea mai mare lovitură”, afirmă veteranul. 

Pasiunea incurabilă a veteranului Ivan Suhorukov

Iar participantul la Marele Război pentru Apărarea Patriei Ivan Suhorukov a găsit poate cea mai inspirată modalitate de a face ca adevărul să triumfe. 

Toate impresiile despre ororile celui mai crunt război din istorie veteranul le transpune în versuri. De-a lungul anilor, poezia a devenit o adevărată pasiune și a reușit între timp să scoată de sub tipar mai multe volume semnate de el. 

© Sputnik / OsmatescoIvan Suhorukov, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei
Un mare regret: Ce-i macină pe veteranii de război din Republica Moldova - Sputnik Moldova
Ivan Suhorukov, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei

Ivan Suhorukov s-a născut în Caucaz, în ținutul Stavropol, într-o familie de cazaci din Kuban și avea doar 15 ani când Germania nazistă a atacat URSS. 

În versuri veteranul în vârstă de 89 de ani a descris cele mai sângeroase ofensive. Una dintre ele este Operațiunea Iași-Chișinău, care a început pe 20 august 1944 și a schimbat raportul de forțe în Balcani. În urma acestei bătălii, pe 23 august România a trecut de partea Aliaților. 

Operațiunea Iași-Chișinău în versuri:

Războiul mondial l-a marcat pe Ivan Suhorukov pentru tot restul vieții. Unul dintre episoadele pe care nu le poate uita este moartea comandatului său, a ofițerului care a nimerit sub o ploaie de gloanțe.

„Comandantul zăcea la pământ. M-am apropiat de el și l-am văzut într-o baltă de sânge. Era în agonie și mi-a zis încet: „Fiule, dă-mi o gură de apă”. Dar de unde puteam să iau apă? Era iarnă, așa că am luat puțină zăpadă și i-am umezit buzele. Am suferit mult. Avea un sentiment patern față de mine”, își amintește Ivan Suhorukov. 

După război veteranul a ajuns în Moldova, unde s-a mutat împreună cu soția sa. 

„De zece ani soția mea nu mai este printre noi. Am avut împreună doi copii. Fiul a decedat anul trecut la vârsta de 69 de ani. Mi-a rămas doar fiica, dar ea locuiește în Bulgaria”, spune veteranul. 

© Sputnik / OsmatescoSuhorukov Ivan, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei
Un mare regret: Ce-i macină pe veteranii de război din Republica Moldova - Sputnik Moldova
Suhorukov Ivan, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei

În deplină solitudine, Ivan Suhorukov își găsește alinarea în poezie. Versurile sale răsună la majoritatea evenimentelor legate de război, unde este invitat să le recite. 

Toți cei patru veterani sunt optimiști, în ciuda necazurilor. Sunt conștienți însă că au rămas puțini și își doresc un singur lucru - să nu se uite cine a învins Germania nazistă. Nu pentru ei înșiși, ci pentru următoarele generații...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0