Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Aniversați de Ziua Victoriei: Veteranii războiului mondial, aproape de centenar - Audio

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaВетераны на Красной площади перед началом парада
Ветераны на Красной площади перед началом парада - Sputnik Moldova
Abonare
Chiar de Ziua Victoriei, pe 9 mai, unii veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei vor fi aniversați. Este vorba despre Sirovina Mirko Sava și Gladkov Pavel din Chișinău, care se apropie de centenar.

CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. Veteranul celui de-al Doilea Război Mondial Pavel Gladkov va împlini pe 9 mai, de Ziua Victoriei, venerabila vârstă de 99 de ani.

O vârstă de care foarte multă lume nu mai ajunge să se bucure vreodată, iar mulți dintre cei care ajung - devin neputincioși.

© Sputnik / OsmatescoGladkov Pavel, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei
Aniversați de Ziua Victoriei: Veteranii războiului mondial, aproape de centenar - Audio - Sputnik Moldova
Gladkov Pavel, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei

Nu este și cazul lui Pavel Gladkov, care, deși este aproape de centenar, are o minte lucidă și, în preajma Zilei Victoriei, parcă întinerit și radios ne-a descris cu lux de amănunte impresiile despre luptele la care a participat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dar firul vieții sale putea să se rupă cu mult mai devreme, când în timpul confruntărilor militare o medalie prinsă în piept pentru merite obținute în război l-a ferit de un glonț. 

”Dacă acea medalie nu era prinsă în piept, nu ar fi avut loc discuția noastră astăzi”, ne-a spus zâmbind veteranul de război. 

Cel mai mult Pavel Gladkov a fost marcat de contraofensiva sovieticilor de lângă Moscova din 1941-1942. Timp de două luni, nemții au reușit să se apropie la 20 de kilometri de Capitala URSS, iar ulterior sovieticii au început contraofensiva. 

”Acesta a fost primul semnal că URSS va învinge și asta le-a dat încredere și speranță soldaților. Starea noastră de spirit s-a schimbat complet. Tehnica noastră era mai slabă. Totuși, tancurile noastre erau mai bune. Practic, doar URSS putea învinge în acest război. Germania era un dușman foarte serios și și-a găsit aliați în toată Europa”, a declarat Pavel Gladkov pentru Sputnik Moldova

La contraofensivă Pavel Gladkov a participat până la capăt - a luptat la Stalingrad, Kusrk, în timpul operațiunii Wisla și a ajuns până în Germania. 

Astăzi, în ajunul zilei care va marca sfârșitul celui mai sângeros război, veteranul își dorește ca societatea contemporană să nu dea uitării evenimentele de atunci. 

”Această victorie a fost victoria tuturor victoriilor, a fost un război extrem de sângeros. 26 de milioane de oameni și-au pierdut viața. Am știut mereu că vom învinge, deși URSS a primit în acest război cea mai mare lovitură”, afirmă veteranul. 

Mărturii din Iugoslavia

Un alt veteran care va fi aniversat pe 9 mai este Sirovina Mirko Sava. De Ziua Victoriei, el va împlini 95 de ani. Mirko Sava s-a născut în Iugoslavia și astfel a aflat ce înseamnă război mai devreme decât oamenii din URSS. Uniunea Sovietică a fost atacată abia câteva luni mai târziu după Iugoslavia. 

© Photo : Sirovina Mirko SavaVeteranul celui de-al Doilea Război Mondial Sirovina Mirko Sava împreună cu fiica Elena
Aniversați de Ziua Victoriei: Veteranii războiului mondial, aproape de centenar - Audio - Sputnik Moldova
Veteranul celui de-al Doilea Război Mondial Sirovina Mirko Sava împreună cu fiica Elena

”Pe 6 aprilie 1941, când nemții și aliații lor au atacat Iugoslavia, eu locuiam nu departe de orașul Dubrovnik și vedeam cum avioanele militare germane atacă. A fost o tragedie. Nemții și aliații lor au ocupat Iugoslavia. Ucideau oameni, copii. În primele zile ale lunii aprilie, când erau efectuate lucrări de câmp, au adunat oamenii care lucrau, i-au dus la o școală și au închiat ușa. Noaptea a plouat, i-au încărcat pe toți în mașini și i-au dus lângă o groapă adâncă. Și iată în acea noapte întunecoasă și ploiasă 1500 de oameni au fost aruncați de vii în groapă. Acolo a fost aruncat și unchiul meu. A fost îngrozitor”, afirmă Mirko Sirovina, care s-a stabilit cu traiul în Moldova după cel de-al Doilea Război Mondial. 

La ceas aniversar de Ziua Victoriei: Veterani de război, aproape de centenar

Veteranul susține că poporul iugoslav era cutremurat de evenimentele care se produceau în lume în primii ani de război.

”A fost marcant momentul în care nemții au atacat URSS. Pentru noi asta a fost îngrozitor, pentru că știam că doar URSS poate să învingă un astfel de inamic ca Germania și să elibereze și Iugoslavia. Foarte tare ne făceam griji când nemții se apropiau de Moscova, Leningrad, Stalingrad, Caucaz. Asta ne întrista foarte mult, dar ne-a însuflețit foarte mult faptul că trupele sovietice au înfruntat nemții lângă Moscova. A fost pentru noi o speranță că nemții vor fi învinși, pentru că a fost pentru prima dată când ei au fost înfruntați în cel de-al Doilea Război Mondial. Iar lupta de la Stalingrad a însuflețit și mai mult poporul iugoslav. Și nu doar iugoslavii, ci și popoarele din toată lumea”, a declarat Sirovina Mirko Sava pentru Sputnik Moldova

© Photo : Sirovina Mirko SavaSirovina Mirko Sava, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial
Aniversați de Ziua Victoriei: Veteranii războiului mondial, aproape de centenar - Audio - Sputnik Moldova
Sirovina Mirko Sava, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial

Un alt moment care l-a marcat profund a fost operațiunea Iași-Chișinău, în urma căreia trupele germane au ajuns la granița cu Iugoslavia.

”Asta a fost întâlnirea dintre armatele frățești. Îmi aduc aminte foarte bine aceste momente, pentru că m-au impresionat mult. Eu am fost înrolat în armata iugoslavă pe 25 septembrie 1942 și știam ce înseamnă război la acel moment. Fără doar și poate URSS a suferit pierderi, deși o jumătate de Iugoslavie era eliberată până la sosirea trupelor sovietice. Totuși, trupele sovietice au ajutat foarte mult poporul iugoslav pentru victoria definitivă. Pe 20 octombrie a fost eliberat orașul Belgrad, capitala Iugoslaviei. Apoi am ieșit în Ungaria – ultima aliată a Germaniei. Armatele sovietică și iugoslavă s-au reunit și se susțineau reciproc. Și au luptat împreună până în Austria”, a declarat Mirko Sirovina. 

Voițehovici Vladimir și Sirovina Mirko Sava, veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial - Sputnik Moldova
Stalingrad: Mărturii din Moldova despre lupta care a schimbat cursul războiului mondial

În război, veteranul din Iugoslavia a fost de două ori rănit, dar a supraviețuit spre deosebire de alți soldați, care i-au devenit prieteni pe front. 

”Războiul este război. Foarte mulți oameni au murit, inclusiv prieteni de-ai mei foarte buni. Erau prieteni pe care i-am cunoscut pe front. Eu am luptat, tatăl meu și patru veri de-ai mei. Unul dintre ei a murit în timp ce elibera Belgradul”, susține veteranul. 

Pentru că a mers să lupte la o vârstă fragedă, la doar 17 ani, Mirko Sirovina nu avea studii militare. Așa că după încheierea războiului peste 200 de soldați din Iugoslavia, deveniți între timp ofițeri, au fost trimiși în URSS la studii. Așa a ajuns și el mai întâi în Saratov, apoi la Odesa, iar ulterior a fost admis la Academia militară Frunze din Moscova. A decis să rămână în URSS, iar după absolvire a cerut să fie trimis la Chișinău, unde s-a stabilit apoi definitiv cu traiul și a întemeiat o familie. 

Ajuns la o vârstă venerabilă, Mirko Sava li se adresează tinerilor cu un îndemn - să prețuiască Pacea. 

”Pacea este dorința omenirii. Cel de-al Doilea Război Mondial a fost o mare tragedie pentru întreaga omenire. Și trebuie să spunem ferm că în acest război au suferit și au obținut victoria anume tinerii. De aceea avem un îndemn către tineri - să țină minte mereu de acest război. 27 de milioane de sovietici au murit în acest război îngrozitor, 1,7 milioane de iugoslavi. Tinerii trebuie să păstreze pacea, să fie fideli poporului și Patriei. Și trebuie să fie pregătiți în orice moment să apere Patria”, a declarat Mirko Sirovina.

Numărul veteranilor a scăzut substanțial în ultimii ani în Republica Moldova. În țara noastră au rămas mai puțin de 200 de participanți ai celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit datelor Organizației Veteranilor. Alte surse afirmă însă că în Moldova mai sunt aproximativ 400 de veterani. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0