Bill Gates și „războiul împotriva cash-ului”, amenințare la adresa libertății - economist

© REUTERS / Francois LenoirОснователь Microsoft Билл Гейтс
Основатель Microsoft Билл Гейтс - Sputnik Moldova
Abonare
Un consorțiu de interese, printre care Visa și Mastercard, Fondul Monetar Internațional, miliardarul Bill Gates și Trezoreria SUA, a făcut lobby lent pentru desfiinţarea cash-ului la nivel mondial și înlocuirea lui cu monede digitale.

BUCUREŞTI, 9 mai – Sputnik, Doina Crainic. Norbert Häring este doctor în economie și cofondator și codirector al World Economics Association, a doua cea mai mare asociație de economiști din întreaga lume. Häring este jurnalist financiar, blogger și autor al unor cărți populare de economie.

Банковские карты международных платежных систем VISA и MasterCard - Sputnik Moldova
Societate
Au căzut în plasa escrocilor: Mai mulți oameni au rămas fără bani în conturile bancare
Cele mai recente două cărți ale sale se referă la campania de abolire a numerarului. Ultima carte, „Schönes neues Geld” („Minunaţii bani noi”) publicată în limba germană în 2018, tocmai a fost editată în traducere chineză.

Într-un interviu pentru Sputnik, Norbert Häring a spus că, începând cu 2005, „războiul contra numerarului” a fost o strategie de afaceri declarată condusă de Visa și Mastercard împotriva utilizarii numerarului, întrucât îl consideră principalul concurent al cardurilor de credit. Din 2011, aceste discuții au încetat.

În schimb, au intrat într-o coaliție cu guvernul SUA, Fundația Bill și Melinda Gates și Citibank și au format alianța Better Than Cash pentru a determina eliminarea numerarului. Acum însă, o fac pretinzând că ajută săracii incluzându-i financiar.

Există foarte multe instituţii academice, instituții de stabilire a standardelor și guverne care s-au înscris în această luptă împotriva numerarului, cu banii lui Gates, cât și cu ceilalți membri ai Alianței Better Than Cash.

Scopul sectorului financiar de a-şi vinde propriile produse este evident. Companiile IT doresc datele care apar odată cu digitalizarea banilor, iar guvernul SUA vrea puterea de supraveghere și sancționare pe care o dobândesc odată cu digitalizarea plăților. Celelalte state care cooperează sunt, de asemenea, atrase de ideea de a dobândi mai multă putere de supraveghere asupra populațiilor lor, este de părere Häring.

În ceea ce priveşte Fundația Bill și Melinda Gates, există interesul Microsoft și al altor companii din SUA care sunt implicate, de a digitaliza totul pentru a-şi extinde afacerile și a obține mai multe date. Datele financiare sunt printre cele mai valoroase date.

Bill Gates este, de asemenea, un participant important la multe grupuri și adunări de securitate națională. Iar pentru a răspunde acestor interese de securitate au nevoie de mai multe date și mai mult control asupra a ceea ce face restul lumii.

Potrivit lui Häring, COVID-19 și măsurile de restricţii sunt un prilej pentru a duce mai departe „războiul împotriva cash-ului”. Băncile derulează campanii prin poștă și internet, prin care le spun clienților că numerarul este murdar, iar soluţia cea mai bună sunt cardurile şi plăţile prin telefonul mobil. Aceasta în ciuda lipsei vreunei dovezi potrivit căreia virusul poate fi transmis prin numerar. Majoritatea experților în sănătate spun că banii în numerar nu sunt un canal relevant pentru transmiterea virusului.

Întrebat de agenţia Sputnik care sunt îngrijorările sale cu privire la renunţarea la numerar, având în vedere că poate fi mai convenabil dacă am folosi cu toţii banii digitali, Norbert Häring a spus că nimeni nu este împiedicat să folosească bani digitali. Numai unele companii, care consideră că taxele instituțiilor financiare sunt mari, nu vor accepta să folosească bani digitali.

A man uses his mobile phone to connect to internet via wi-fi in a street of Havana, on July 2, 2015 - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii, dependenți de telefoanele mobile: Sunt mereu conectați la internet
Însă, ceea ce este mai important, toate tranzacţiile noastre digitale sunt înregistrate, văzute și stocate de diverși furnizori de servicii și ajung în informațiile contului nostru bancar. Dacă nu va mai exista posibilitatea de a utiliza bani cash, informațiile de pe contul nostru bancar vor fi un fel de „jurnal” aproape complet despre viaţa noastră. Oricine care deţine puterea de avea acces la acest jurnal, care își dezvoltă interesul în orice moment cu privire la ceea ce facem, poate vedea unde am fost și ce am făcut în fiecare zi și oră.

Ar trebui să ne gândim ce ar însemna să trăim într-o societate în care orice persoană este total transparentă pentru cei puternici și poate fi, astfel, șantajată sau distrusă de ei dacă aceştia pot avea acest interes. Acest lucru este în contradicție cu democrația și cu o societate liberă, atrage atenţia Norbert Häring.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0