Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii, dependenți de telefoanele mobile: Sunt mereu conectați la internet

© AFP 2022 / YAMIL LAGEA man uses his mobile phone to connect to internet via wi-fi in a street of Havana, on July 2, 2015
A man uses his mobile phone to connect to internet via wi-fi in a street of Havana, on July 2, 2015 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Moldovenii navighează tot mai mult pe internet de pe telefonul mobil. Numărul total al utilizatorilor care au accesat internetul mobil în baza tehnologiei 4G a înregistrat o creștere de 51,6%.

Дети за компьютером, фото из архива - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii navighează mai mult pe internet: Ce preferă să privească în mediul online
CHIȘINĂU, 9 apr - Sputnik. Moldovenii petrec tot mai mult timp pe internet de pe telefon. Cel puțin asta arată datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). 

În anul 2019, numărul total al utilizatorilor care au accesat Internetul mobil în baza tehnologiei 4G a înregistrat o creștere de 51,6% față de aceiași perioadă a anul 2018 și a însumat 1 milion 546,3 mii de persoane.

Dintre ei, aproximativ un milion 450 de mii au accesat Internetul prin intermediul smartphone-urilor, în creștere cu 55%, iar circa 97 de mii au utilizat Internetul mobil dedicat (prin modemuri/carduri), arată datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Sergiu Russu - Sputnik Moldova
Copilul tău are acces la internet? Ce trebuie să faci pentru a-l proteja de abuzatori
Datele prezentate de către companile Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom - Unite arată că, numărul total al utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă (în baza tehnologiilor 2G, 3G, 4G și prin acces dedicat) s-a majorat cu 9,8% și a totalizat aproximativ 2 milioane 382 de mii, iar rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă, raportată la 100 de locuitori, a crescut cu 9,4 puncte procentuale și a însumat 88,8%.

Potrivit statisticilor, traficul generat de utilizatorii de Internet mobil prin intermediul smartphone-urilor a crescut cu 47,2% și a alcătuit 52 de milioane 452 de mii GB din totalul de 104 milioane 721,4 mii GB înregistrați în perioada de referință, care a crescut cu 24%.

Traficul generat de cei care au utilizat accesul dedicat la Internet a sporit cu 7,2% și a totalizat 52 milioane 269,7 de mii GB. În anul 2019, un utilizator care a accesat Internetul mobil de pe telefon a generat în medie un trafic lunar de 2,1 GB, iar un utilizator care a folosit accesul dedicat la Internet – un trafic lunar de 18,4 GB.

Copil  - Sputnik Moldova
Societate
Și-au vândut copilul nou născut pe internet: Iată câți bani au luat pe el

Urmare a creșterii numărului de utilizatori și a traficului generat de aceștia volumul total al vânzărilor de servicii de acces la Internet mobil în bandă largă a sporit, față de anul 2018, cu 12,1% și a însumat peste 1 mliliard 187 milioane de lei, în timp ce veniturile obținute din accesarea Internetului dedicat au scăzut cu aproximativ un procent și au totalizat peste 240 milioane lei.

Astfel, venitul mediu lunar per utilizator de Internet mobil în bandă largă, prin smartphone-uri a sporit cu 11,5% și a alcătuit 33,3 de lei, iar per utilizator de Internet mobil prin acces dedicat a scăzut cu 0,3% și a însumat 84,3 lei.

La sfârșitul anului 2019, cei trei furnizori de servicii de acces la Internet mobil în bandă largă deţineau, în funcţie de veniturile obținute din vânzarea acestor servicii, următoarele cote de piaţă: Orange Moldova – 63,4 %, Moldcell – 27,8 şi Moldtelecom – 8,8%.

Fluxul de știri
0